10.30 uur: Bezoek aan het Hauptwerkorgel in de Noorderkerk te Nieuw-Amsterdam Vaart Noordzijde 139, 7833 HH Nieuw-Amsterdam.

Hier drinken we eerst een kopje koffie.

In 1925 schonk de familie Visscher een nieuw orgel aan de Gereformeerde Kerk te Nieuw-Amsterdam voor de nieuwgebouwde kerk aan de noordzijde van de Vaart. Het instrument werd gebouwd door de firma Standaart. Alle manuaalregisters zijn gedeeld in bas en discant. Het orgel staat geheel in een zwelkast. Bij oplevering was een Vox Humana 8′ aanwezig, die later is vervangen door een Woudfluit 2′.
Dit orgel begon steeds meer gebreken te vertonen en functioneerde niet meer betrouwbaar.

Het Standaartorgel is overigens nog wel bespeelbaar.

Dispositie

Manuaal: Bourdon 16′, Prestant 8′, Roerfluit 8′, Viola d’Amore 8′, Aeoline 8′, Voix Celeste 8′, Octaaf 4′, Orkestfluit 4′, Woudfluit 2′, Cornet-Mixtuur III-V sterk, Trompet Amabile 8′.

Pedaal: Subbas 16′, Echobas 16′, Octaafbas 8′.

Koppelingen: Pedaalkoppel.

Speelhulpen: 1 vrije combinatie, 4 vaste combinaties (p – mf – f – tutti), Zweltrede.

Het orgel heeft een pneumatische tractuur.

Men besloot om een Hauptwerkorgel te plaatsen in de Noorderkerk. Sinds eind 2018 staat er een speeltafel met drie klavieren en een radiaal pedaal.
Als (enige) orgelsample is gekozen voor het Walckerorgel (Opus 1855) uit Doesburg. Dit Walckerorgel stamt uit 1916. De namen van de registerknoppen bij de speeltafel komen overeen met de registers van het Walckerorgel.
Het Hauptwerkorgel is gemaakt door Martin den Boer uit Barneveld.

Achter het front van het Standaartorgel staan twee luidsprekers van Viscount opgesteld, alsmede een subwoofer.

Indien u reeds eerder een keer kennis wilt maken met dit Hauptwerkorgel, dan kunt u zich opgeven om op 14 september a.s. tijdens de open monumentendag dit instrument te bespelen. U kunt daartoe contact opnemen met dhr. H. Kreukniet h.kreukniet1@telfort.nl

12.30 uur: Lunch in Coevorden

 

14.00 uur: Presentatie op Hauptwerk door Leo Ridderbos

 

De Hauptwerkpresentatie zal plaatsvinden bij de Gereformeerde kerk te Coevorden in de Hoeksteen aan de Van Heutszsingel 21, 7741 ER Coevorden. De zaal in de Hoeksteen is te bereiken via één van de zij-ingangen.

Tijdens deze middag wordt eerst kort aandacht besteed aan de ontwikkeling van de elektronische orgels in de loop der jaren. Daarna zal de stap naar Hauptwerk gemaakt worden.

Hauptwerk is een computerprogramma waarin zogenaamde samplesets geladen kunnen worden. Deze samplesets bevatten geluidsbestandjes van elke orgelpijp van een bestaand orgel. Via (MIDI) klavieren kan zo’n virtueel orgel bespeeld worden.
In de presentatie zal nadrukkelijk aandacht besteed worden aan zelfbouw van een Hauptwerksysteem en men zal ontdekken dat zo’n systeem redelijk eenvoudig en tegen beperkte kosten te realiseren is.
Ook zullen verschillende informatiebronnen rond Hauptwerk (websites) genoemd worden.

Tevens zal er een eenvoudige opstelling van een Hautpwerksysteem (geschikt voor thuisgebruik) aanwezig zijn. De deelnemers aan deze themadag worden in de gelegenheid gesteld een aantal verschillende samples uit te proberen.