Op zaterdag 25 mei willen we een bezoek brengen aan 3 orgels uit de school van Schnitger, in het kader van het Schnitgerjaar 2019. Het betreft de orgels van Noordbroek, Nieuw Scheemda en Zuidbroek. Henk de Vries is bereid gevonden om iets over de orgels te vertellen. We beginnen om 13:30 in Noordbroek. Hier bevindt zich het Schnitger-Hinsz-Freytag orgel uit 1696/1768/1809. Een historisch gegroeid instrument waarin de ontwikkeling van de Schnitgerschool goed te zien en te horen is.
Vervolgens gaan we naar Nieuw Scheemda.
Het orgel van Nieuw Scheemda (1695) is opgenomen in deze excursie omdat hier in 1968 de basis werd gelegd voor een veranderd restauratiebeleid met betrekking tot het culturele erfgoed van de orgels uit de Schnitgerschool en de wijze waarop deze orgels dienen te worden bespeeld. Ook vormde deze restauratie mede de aanleiding tot oprichting van de Stichting Groningen Orgelland welke dit jaar 50 jaar bestaat.
Het laatste orgel wat we gaan bezoeken is het orgel van Zuidbroek, gebouwd door Schnitger en Freytag in 1795. Dit orgel staat als het ware op de grens van de barok en vroeg-romantiek. Zowel Mendelssohn als Bach klinken uitstekend op dit orgel. Leden en niet leden zijn van harte welkom !
Voor deze middag vragen we wederom een kleine bijdrage van € 5,-