Help !!!!! Een kort octaaf……..

In eerdere aankondigingen is vermeld dat we als afdeling Groningen een studiemiddag Lichte muziek zouden verzorgen op 9 november. De inleiders hebben echter enkele weken geleden aangegeven dat het niet ging lukken om deze middag in te vullen. Dit houdt u dus van ons tegoed voor komend jaar. In plaats daarvan organiseren de KVOK Afdeling Groningen en VGK District 1 op 9 november een studiemiddag rondom klaviermuziek uit de 17e en vroege 18e eeuw. Deze middag vindt plaats in de Nederlands Hervormde kerk van Kantens, adres Kerkhofsweg 2. Thema van deze middag is: “HELP, een kort octaaf………”.  Aanvang van deze middag is 14:00 uur.

Wietse Ouwejan zal ons deze middag wegwijs maken op het gebied van manualiter orgelmuziek uit de 17e en vroege 18e eeuw, en hoe je om moet gaan met een kort octaaf en de middentoonstemming. Neemt u dus vooral manualiter muziek mee van Sweelinck en leerlingen (Samuel Scheidt, Heinrich Scheidemann, Praetorius). Daarnaast kunt u muziek van Byrd, Frescobaldi, Van Noordt spelen, uit het Camphuysen manuscript of Suzanne van Soldt, maar ook Pachelbel en Böhm klinkt prachtig op het orgel van Kantens.

In deze kerk bevindt zich een belangrijk historisch orgel, gebouwd in 1663 door Hendrick en Johannes Huis. Het hoofdwerk is in 1986 gerestaureerd en gereconstrueerd door Jurgen Ahrend, en het rugwerk is in 2007 gereconstrueerd door zijn zoon Hendrik Ahrend. Adviseur bij beide fases van restauratie was dhr. Cor Edskes (1925-2015)

U bent van harte welkom op deze middag !

Ties Wildeboer, secretaris