Verslag van HAUPTWERK SESSIE OP 21-11-2019 van 19.30-21.30u in het A.G. te Sittard.

 

De laatste jaren hebben in Limburg veel organisten, zowel amateurs als professionals, voor Hauptwerk gekozen v.w. de kosten, mogelijkheden en klankresultaat betreft.

Na onder leden gepolst te hebben naar de behoefte van een bredere kennismaking met “Hauptwerk”, besloot het bestuur vorig jaar, dat in de activiteiten van dit jaar op te nemen.

Als je thuis een digitaal orgel hebt, waar praktisch altijd Midi op zit, en een redelijke geluidsinstallatie, is Hauptwerk heel eenvoudig aan te sluiten.

De voorganger van het A.G. in Sittard stelde belangeloos de hal met koffie, thee en cake en de verwarmde! zaal ter beschikking.

Edwin van Stee (APGen.), bekend met de geluidsapparatuur en beamer in de kerk, had met Huub Geurten alles vooraf ingesteld en uitgeprobeerd en was er nu ook.

Met een geleend keyboard met Midi, een laptop van Huub en boxen van Edwin was al snel een voorbeeld hoe simpel Hauptwerk te installeren is, en ook samen (Friesach sampleset) te laten spelen met het Echte Kramer pijporgel

Als extra bijzonderheid was Henk Kooiker, voorzitter KVOK afd. Brabant aanwezig, die een geheel door hemzelf gebouwd HW digitaal kistorgel had meegenomen, een juweel om te zien, horen en bespelen.

Henks zoon gebruikt het als continuo orgel en neemt dat overal mee. Kan simpel in een andere toonhoogte en stemming gezet worden en past in een beetje ruimere personenauto.

Huub Geurten had voor deze Interactieve sessie een mooie PPS compilatie gemaakt van teksten, foto’s en plaatjes en internet links, ook werd alles per item door hem toegelicht, waarbij Henk Kooiker en Henk Boven waar nodig ondersteuning gaven.

Voor velen belangrijk ook een overzicht van mogelijkheden met erbij behorende kosten, waarbij altijd rekening gehouden moet worden dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel.

Voor Henk Kooiker is dat vooral de keuze van luidsprekers, het duurste is niet altijd ook het beste…..

Aan het eind speelde Henk Kooiker een koraal variatie van Pachelbel waarbij hij de vele mogelijkheden van dit positief HW kistorgel demonstreerde, ook met klavierdeling.

Huub stuurt alle deelnemers de door hem opgezette sessie, om thuis de grote hoeveelheid informatie nog eens rustig te kunnen doornemen, ook voor het geval dat er wensen zijn Hauptwerk te kopen.

In dat laatste geval lijkt het mij raadzaam, wanneer je niet goed in deze materie thuis bent, kundige hulp te raadplegen.

Uit de 23 aanmeldingen waren 21 personen aanwezig.

De tijdsduur was nog te krap want er was nog genoeg extra te vermelden/bespreken.

Na afloop bleek dat er veel interesse was gewekt, want tijdens de Na-drink werd er met elkaar nog uitvoerig over gesproken, waaruit te concluderen is dat het een geslaagde sessie is geweest.

Er was zelfs geen tijd na afloop om nog op het L.J.Kramer orgel te spelen, maar ieder die dat toch wil, kan met Jo Canten een afspraak maken, tel. 046-4510834 en 06-51598388.

 

Jo Canten, 22 november 2019 te Sittard.