Op zaterdag 6 april 2019 organiseert de Brabantse Orgelfederatie, in samenwerking met De Orgelvriend en de KVOK afdeling Noord-Brabant, de voorjaarsexcursie. Deze voert ons ditmaal naar de vestingsteden Willemstad en Klundert.
We beginnen ’s ochtends om 10.00 uur in Willemstad in de fraaie achthoekige koepelkerk, die ooit gebouwd werd met subsidie van prins Maurits. Nadat de kerk in 1950 uitbrandde, waarbij ook het Hess-orgel verloren ging, bouwde Willem van Leeuwen hier in 1953 een fraai nieuw instrument. Het orgel wordt gepresenteerd door Henk Kooiker.
Vervolgens gaan de excursiegangers naar Klundert, waar wij eerst de Gereformeerde Kerk bezoeken. Hier zal ons het bescheiden maar mooie Van Dam-orgel gepresenteerd worden. Het dateert uit 1891 en heeft de watersnoodramp vrijwel ongeschonden overleefd. In de Hervormde Kerk luisteren we naar een indrukwekkend Flentrop-orgel uit 1958.
Wij besluiten in ‘De Stad Klundert’. Dit is de voormalige R.K. Sint-Johannes de Doperkerk, die in 2017 werd herbestemd tot particulier evenementencentrum. Hier treffen we twee orgels. Het Marcussen-orgel, dat in 1965 geplaatst werd in de Sint-Stephanuskerk te Moerdijk, vindt hier sinds 2013 hier zijn (feitelijk oorspronkelijke) bestemming. Eind 2017 werd in ‘De Stad Klundert’ een tweede orgel geplaatst. Dit is het orgel dat Vermeulen in 1950 bouwde voor de Kerk van de Heilige Martelaren van Gorcum in Bergen op Zoom en dat in 1987 werd overgeplaatst naar de Kerk van de Heilige Harten in ’s-Hertogenbosch. Het slotconcert wordt hier gegeven door de huisorganist en artistiek leider van ‘De Stad Klundert’, Gerben Mourik, die ook de andere orgels in Klundert zal presenteren.
Als u wilt deelnemen aan deze excursie, wordt u verzocht zich aan te melden via excursie@brabantorgel.nl  onder vermelding van het aantal personen en ‘lid KVOK’. De verlaagde bijdrage aan deze excursie bedraagt voor leden van de KVOK € 20 per persoon, te voldoen bij de aanvang van de excursie in Willemstad. Deelnemers ontvangen een programmaboekje en aan het einde van de excursie een cd waarop de orgels te beluisteren zijn met recent opgenomen werk dat ook tijdens de excursie ten gehore wordt gebracht.
Info: http://brabantorgel.nl