Op 14 maart j.l. overleed ons verenigingslid Jaap Slagboom in de leeftijd van 80 jaar. Muziek speelde een grote rol in zijn leven. Al op jonge leeftijd kreeg hij harmonium en pianolessen van zijn oom Dirk Tas, organist en pianoleraar in Dordrecht. Vanaf 1953 was Cor Visser, organist van de Grote Kerk te Dordrecht, zijn orgelleraar. In 1957 behaalde hij het Getuigschrift Kerkelijk Orgelspel van de Nederlandse Organisten Vereniging. Examinatoren waren toen o.a. Jacob Bijster en Cor Kee. In die tijd nam hij al diensten waar voor zijn leermeester in de Grote Kerk van Dordrecht en was hij organist in diverse kerken van de Gereformeerde kerk in Dordrecht. Na zijn verhuizing in 1962 naar Vlaardingen nam hij orgelles bij André Verwoerd. Van 1965 tot begin 1978 was Jaap organist van de Maranathakerk te Vlaardingen. In het dagelijks leven was hij leraar en later directeur van een basisschool. Ook daar was muziek een belangrijk onderdeel; iedere week werd met alle leerlingen van de school begonnen met het zingen van liederen in de hal van de school, onder begeleiding van Jaap op piano. Naast zijn werkkring in het onderwijs was Jaap een verdienstelijk amateurorganist. Hij deed mee aan diverse concoursen en won onder meer het in de jaren zestig door de Stichting Pro Organo te Den Haag georganiseerde Nationaal Orgelconcours voor Amateurs, in de categorieën interpretatie en improvisatie. Ook gaf hij concerten in het land en voor de radio. Na zijn verhuizing naar Vlaardingen is hij Dordrecht en de Grote Kerk trouw gebleven. Tot enkele jaren geleden speelde hij er regelmatig als gastorganist en volgde hij lessen bij Cor Ardesch.
Op 19 maart is Jaap begraven vanuit de aula van begraafplaats Holy in Vlaardingen, waar nu het orgel staat dat hij vroeger in de Maranathakerk bespeelde. Bij de klanken van dit orgel zongen de aanwezigen ‘Wij moeten Gode zingen’, ingeleid met een voorspel van Jaap. We herinneren ons Jaap Slagboom als een innemende persoonlijkheid vol humor en als een collega die zich zijn leven lang muzikaal bleef ontwikkelen. Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen sterkte toe bij dit verlies.
Marcus van Driel (Afdeling Zuid-Holland-Zuid).