De Henny Hogenbijl Prijs Muziek 2021 wordt dit jaar uitgereikt aan musicus en organisator Peter Ouwerkerk. De prijs, bestaande uit een beeldje en een geldbedrag van € 15.000, wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instantie die zich, veelal achter de schermen, verdienstelijk maakt op het gebied van de (klassieke) muziek. Peter Ouwerkerk is de drijvende kracht achter het Internationaal Orgelfestival Haarlem, Stichting OpenOor en Stichting StayTuned. Tevens is hij hoofdredacteur van het KVOK-tijdschrift Muziek & Liturgie. De uitreiking vindt donderdag 22 juli 2021 plaats tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem in de Grote of St-Bavokerk.

Vernieuwing en verjonging orgelwereld
Het Internationaal Orgelfestival Haarlem, opgericht in 1951, behoort tot de oudste orgelfestivals ter wereld en geniet over de hele wereld grote faam. Peter Ouwerkerk is sinds 2009 de drijvende kracht achter het succesvolle festival dat ook in de hedendaagse muziekpraktijk verankerd is. Als General Manager heeft hij het festival tot het huidige niveau doen stijgen, waarbij hij altijd oog heeft voor artistieke vernieuwing. Ouwerkerk, die zichzelf altijd op de achtergrond opstelt, is voor dit festival van groot belang. Daarnaast houdt hij zich bezig met de Stichting OpenOor – waarmee hij bijzondere projecten opzet – en de nieuwste loot aan zijn stam: de Stichting StayTuned.

Juryoordeel
De jury oordeelde dat met vernieuwende opdrachten en een scherp oog voor talentontwikkeling Peter Ouwerkerk een onvermoeibare aanjager is binnen de orgelcultuur. “Met de Young Talents Class, de Orgeldag voor Kids en met zijn nieuwe project StayTuned.nu laat Ouwerkerk zien hoe toekomst, heden en verleden met elkaar verbonden kunnen zijn dankzij creativiteit en vernieuwing”. De prijs is een eervolle erkenning voor al het gedane werk en tevens een stimulans om te blijven vernieuwen. Het prijzengeld wil Ouwerkerk besteden aan het project StayTuned.nu waarmee hij met inspirerende activiteiten orgel-spelende tieners wil stimuleren om door te gaan met orgelspelen. Zie voor meer informatie www.staytuned.nu.

De prijsuitreiking vindt tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem plaats op 22 juli, voorafgaand aan de innovatieve voorstelling Dromen als Messiaen. In dit project van Peter Ouwerkerks Stichting OpenOor wordt de muziek van Olivier Messiaen gecombineerd met de projectie van computer-gegenereerde lichtbeelden op het orgel. De avond begint om 21.30 uur. Meer informatie over deze voorstelling, waaraan organist Gerrie Meijers en videokunstenaar Marcel Wierckx meewerken, is te vinden op de website www.dromenalsmessiaen.nl. Zie voor de gehele programmering van het Haarlemse Orgelfestival, waaronder een toonaangevend Internationaal Improvisatieconcours: www.organfestival.nl.

Het Hogenbijl Fonds
Het Hogenbijl Fonds steunt mensen en organisaties die zich inzetten voor (amateur)film en professionele klassieke muziek, door middel van het uitreiken van twee prijzen: voor muziek en voor (amateur)film. Een commissie zoekt actief naar personen en organisaties met buitengewone verdiensten, en reikt in principe ieder jaar de prijzen uit. Het fonds is opgericht in opdracht van Henny Hogenbijl die jarenlang een platenzaak runde aan de voet van de Sint Bavo in Haarlem. In zijn testament liet hij vastleggen dat er vanuit zijn nagelaten vermogen prijzen uitgereikt moesten worden op de beide gebieden die hem zo na aan het hart hadden gelegen. Tot de laureaten behoren bijvoorbeeld Davina van Wely, Reinbert de Leeuw, Eduard Reeser, Hans Kerkhoff (Matinee op de Zaterdagmiddag), Sieuwert Verster (Orkest van de 18de eeuw), Ton Hartsuiker, Han Reiziger, Merlijn Twaalfhoven, Wilma ten Wolde en de Koorbiënnale Haarlem. Zie ook www.hogenbijl.nl.

Foto Peter Ouwerkerk: Ronald Knapp