Op 15 december 2020 overleed ons KVOK-lid Berend Dekker. Berend was een trouwe bezoeker van onze orgelexcursies.
Berend werd in 1930 in Weerwille (bij Koekange) geboren in een gereformeerd gezin.
Hij kwam al op jonge leeftijd in aanraking met het harmonium en zo kwam de liefde voor muziek, die onlosmakelijk verbonden was met het geloof. Muziek heeft altijd een centrale rol gespeeld in zijn leven. Na de Tweede Wereldoorlog wilde Berend graag koordirectie studeren aan het conservatorium. Wegens geldgebrek lukt dat toen niet, maar op  latere leeftijd heeft Berend toch nog deze opleiding kunnen volgen
Hij nam orgelles in de Grote Kerk in Meppel en de muziek van Johann Sebastian Bach kwam binnen zijn bereik.
In 1945 werd Berend organist van de gereformeerde kerk in Berghuizen (Ruinerwold). Hij zou er maar liefst 70 jaar organist zijn. Op 17 januari 2016 heeft hij afscheid genomen als organist van deze kerk.
Hij heeft in al die jaren het Matthias Amoor-orgel (1743) mogen bespelen.
Afscheid nemen als organist betekende voor Berend niet dat hij stopte met orgelspelen. Hij bleef studeren en was nog regelmatig een middag aan te treffen achter het orgel in de kerk van Berghuizen.
Berend genoot van de deelname aan onze excursies. Hij kon nog volop meedoen aan onze activiteiten en was oprecht geïnteresseerd in de muziek die tijdens de excursie ten gehore werd gebracht. Hij had een voorliefde voor de barokmuziek, wellicht ingegeven door het prachtige Amoor-orgel.
Hij heeft menig werk van Buxthehude, Bruhns en Bach gespeeld tijdens de excursies.
Hij reed zelf nog, ondanks zijn hoge leeftijd, met de auto naar allerlei kerken om de orgelexcursies te bezoeken. Meestal arriveerde Berend een half uurtje na de aanvangstijd waarop onze voorzitter vaak opmerkte: “Ah, ons jeugdlid heeft het ook gevonden.” Dan was de toon weer gezet, niet alleen in muzikaal opzicht, maar ook wat betreft de goede en ontspannen sfeer die er altijd was.
Berend was een aimabel mens, plezierig in de omgang en we zullen hem gaan missen.
De uitvaartdienst was op 21 december j.l. en heeft vanwege de coronamaatregelen in kleine kring plaatsgehad in de kerk van Berghuizen. Het thema van de dienst was “Jesu bleibet meine Freude” en de muziek van Johann Sebastian Bach stond centraal. Er kon tijdens de dienst niet gezongen worden, maar Harro Kraal heeft het orgel bespeeld en heeft zeer verzorgd enkele werken van J. S. Bach ten gehore gebracht. De dienst was te volgen via een stream op het internet. Ondanks alle beperkende maatregelen was het toch een waardig afscheid.
We wensen Berends kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe om dit verlies te kunnen dragen en we gedenken Berend met respect en waardering.

Leo Ridderbos
secr. KVOK Drenthe