9.45 uur: Bezoek aan het orgel van de Johannes de Doperkerk te Vledder. Adres: Lesturgeonplein 4 te Vledder.

In de Hervormde Kerk te Vledder stond sinds 1931 een orgel van Van den Bijlaardt, afkomstig uit de Nieuwe Oosterkerk te Rotterdam. In 1976 was dit instrument zo slecht dat het binnenwerk uit de kas werd gehaald. Men gebruikte hierna een electronisch orgel. In 1984 werd een instrument aangekocht van de muziekschool te Purmerend, gebouwd door Standaart. Ook dit orgel was niet echt goed en er werd uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw. De orgelmakers B.A.G. uit Enschede bouwden het werk, dat op 19 maart 1999 in gebruik is genomen met een bespeling door Stef Tuinstra. Adviseur bij de bouw was eveneens Stef Tuinstra. Bij de bouw werd het Hinsz-orgel van Dantumawoude (1777) als voorbeeld genomen.

Dispositie
Manuaal: Bourdon 16′, Prestant 8′ – Vanaf c dubbelkorig, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Fluit 4′, Nasard 3′, Octaaf 2′, Woudfluit 2′, Cornet IV sterk (discant), Mixtuur III-V sterk (B/D), Trompet 8′ (B/D), Tremulant.
Pedaal: Bourdon 16′ – transmissie.
Koppelingen: Pedaalkoppel.

12.15 uur: Lunch.
Een geschikte mogelijkheid om te lunchen is Lunchroom Op ’t Oost, Hoofdstraat Oost 7 in Wolvega. Dit restaurant is op 400 m afstand gelegen vanaf de kerk op de Hoogte. Parkeren kan tegenover de kerk op het Pastorieplein. De lunchroom is dan te bereiken via een korte wandeling.
Indien u mee wilt lunchen, wil ik u verzoeken dit uiterlijk 11 juni  per mail aan mij door te geven  via: leo.ridderbos@gmail.com
Om op 18 juni te kunnen lunchen bij dit restaurant, moet ik van tevoren reserveren voor het aantal personen dat zich heeft opgegeven.

14.00 uur: Bezoek aan het orgel van de kerk op de Hoogte (Maria Magdalenakerk) te Wolvega. Adres: Kerkstraat 7 te Wolvega.

Het orgel uit 1733 is in de loop van de tijd gewijzigd. De kas werd ook veranderd, door de consoles weg te namen en de onderkas recht door naar beneden te trekken. Oorspronkelijk had het orgel geen pedaalklavier. Belangrijke wijzigingen in de dispositie werden uitgevoerd in de negentiende eeuw, mogelijk in 1863 door de firma Van Dam. De Gemshoorn 2′, Tertiaan, Mixtuur en Trompet 8′ verdwenen ten gunste van een Fluit 4′, Fluit 2′, Bourdon 16′ en Viola 8′. In 1934 vergrootte Mense Ruiter de klavieromvang naar 54 toetsen en de pedaalomvang van 20 naar 27 toetsen. Tevens maakte hij een pneumatisch transmissie van de Bourdon 16′ op het Pedaal. In 1939 verplaatste Mense Ruiter het orgel. Een restauratie door Flentrop werd in 1970 afgerond. Hierbij is de kas hersteld in oude staat en de dispositie is gereconstrueerd. Adviseur bij de restauratie was Maarten Vente.

Dispositie
Manuaal: Prestant 8′, Holpijp 8′, Octaaf 4′, Quint 3′, Octaaf 2′, Gemshoorn 2′ – 1733/1970, Tertiaan 1 3/5′ – 1970, Cornet III sterk (discant), Mixtuur IV-VI sterk – 1970, Trompet 8′ – 1970, Tremulant.
Pedaal: Aangehangen.
Koppelingen: Pedaalkoppel.

Met vriendelijke groet, Leo Ridderbos Secr. KVOK Drenthe