Op 2 december 2022 overleed ons KVOK-lid Jan van den Berg. Jan werd in 1931 geboren in Rotterdam als derde zoon in het gezin. Toen Jan drie jaar oud was, overleed zijn vader. Zijn moeder bleef met vier zonen achter. In 1940 maakte hij het bombardement van Rotterdam mee. Het bombardement heeft diepe indruk gemaakt op Jan, die toen bijna negen jaar oud was. In 1941 ging het gezin naar Vriezenveen verhuizen, een oom had daar een woning voor het gezin geregeld. Zijn verdere jeugd bracht Jan door in Overijssel. Jan ging naar het gymnasium in Almelo en al gauw werd duidelijk dat hij uitblonk in talen. Tijdens de militaire dienstplicht kwam hij bij de militaire inlichtingendienst en hij maakte zich in die tijd de Russische taal eigen.
In 1965 trouwde hij met zijn vrouw Netty. In de beginjaren van het huwelijk studeerde Jan aan het conservatorium en werd leraar muziek aan het Menso Alting College in Hoogeveen.
Ze vestigden zich in Zuidwolde (Dr). Jan was de trotse bezitter van een huispijporgel, een vleugel en later een klavecimbel.
Jan is in 1970 organist geworden in de Gereformeerde kerk van Zuidwolde, het eerste jaar speelde hij nog op een noodorgel, maar hij heeft zich samen met de orgelcommissie, zeer beijverd voor een nieuw orgel dat er in 1971 is gekomen.
Vijftig jaar begeleidde hij de gemeente bij de samenzang als organist en als pianist. Ook bij de cantorij was hij de vaste pianist. Daarnaast componeerde hij diverse muziekstukken. Op 12 januari 2020 heeft Jan tijdens de kerkdienst afscheid genomen als organist. Hij werd al die jaren bijgestaan door zijn echtgenote.
Jan is jarenlang bestuurslid geweest van de KVOK Drenthe en was een trouwe bezoeker van onze activiteiten en excursies.
Ondanks zijn hoge leeftijd klom hij nog gewoon naar de orgelgalerijen om tijdens de excursies de orgels te bespelen. Geen trapje was voor Jan te smal of te steil. Jan had altijd een grote tas vol met muziekboeken mee en hij had een brede belangstelling voor allerlei stijlperiodes en hij schuwde zeker de modernere werken niet. Als Jan eenmaal was begonnen met spelen, kostte het menigmaal moeite om hem weer mee te krijgen naar het volgende orgel.
Op 16 oktober 2021 was hij voor de laatste keer mee met een activiteit van de KVOK, daarna ging het helaas niet meer vanwege een steeds verder afnemende gezondheid.
Ik heb Jan ongeveer 30 jaar geleden leren kennen en ik heb hem altijd erg gewaardeerd om zijn enthousiasme en liefde voor de muziek. Jan was een erg prettige man in de omgang en een gezellige prater. Het was altijd fijn om met Jan op pad te gaan.
Op 7 december 2022 hebben we afscheid genomen van Jan in de Ontmoetingskerk van Zuidwolde, de kerk waarin hij vele kerkdiensten heeft begeleid. Het was een waardig afscheid en in de dienst heeft veel muziek geklonken. Niet alleen zijn er werken van o.a. Bach en Händel ten gehore gebracht, maar ook muziek die door Jan was gecomponeerd.
We wensen zijn vrouw Netty en zijn familie veel sterkte toe om dit verlies te kunnen dragen en we blijven Jan met respect en waardering gedenken.
Leo Ridderbos, secretaris KVOK Drenthe