Zaterdagmiddag 14 maart houden we onze eerste studiemiddag van dit jaar. Deze keer rond de in 2019 door Bakker & Timmenga gerestaureerde Van Dam-orgels van Longerhouw (1868) en Cornwerd (1865). We beginnen 13.30 uur in Longerhouw en vervolgen na de jaarvergadering rond 15.15 uur het programma in Cornwerd. De disposities en uitgebreide informatie over deze restauraties zijn te vinden op www.orgelnieuws.nl 

Jan Sterenberg en Jelle Rollema zullen beide orgels demonsteren met Nederlandse orgelmuziek uit de bouwtijd van beide orgels. Naast vrije muziek zullen ze ook aan de hand van koraalboeken uit die tijd demonstreren hoe deze orgel in de praktijk werden gebruikt. Interessant zijn de voorwoorden van deze koraalbundels. Deze geven vaak inzicht in hoe er gemusiceerd en gezongen werd en welke registraties men gebruikte (of geacht werd te gebruiken…).

Daarnaast organiseren we dit jaar nog twee activiteiten. Tijdens de dagexcursie op zaterdag 23 mei bezoeken we de recent gerestaureerde orgels van Appingedam en Loppersum. Op zaterdagmiddag 7 november zal Klaas Hoek ons in de kerk van Zweins op orgel en harmoniums inwijden in zijn prikkelende visie op musiceren (zie het artikel van zijn hand in het januari-nummer van Het Orgel).

Daarnaast is er nog de landelijke jaarvergadering op zaterdag 6 juni in Apeldoorn.