Zaterdagmiddag 7 oktober van 13.30 tot 16.00 uur staat een studiemiddag op het programma rond het gerenoveerde orgel van de Grutte Tsjerke van Kollumerzwaag (Foarwei 97).
Het orgel van deze voormalige gereformeerde de kerk is in 1980 gebouwd door Mense-Ruiter Orgelbouw. Vijftig procent van het pijpwerk was toen afkomstig van het Dekker-orgel uit 1923.
In 1997 is het orgel door Mense-Ruiter uitgebreid. Twee jaar geleden heeft er groot onderhoud plaatsgevonden en is de intonatie door Mense-Ruiter grondig herzien, met een verrassend resultaat. Het orgel heeft toen een licht ongelijkzwevende stemming gekregen (Young II).

Engelse en Amerikaanse orgelliteratuur uit de 19e en 20e eeuw staan centraal. Een muzikale wereld die redelijk onbekend is in onze streken, maar zeker de moeite waard is. Auke de Boer en Jelle Rollema zullen een aantal werken uit deze categorie demonsteren. Daarnaast is er voor iedereen de mogelijkheid om zelf (liefst) muziek van deze componisten te spelen.

Het orgel heeft een licht ongelijkzwevende stemming. Uit onderzoek blijkt dat tot ver in de 19e eeuw piano ‘s, harmoniums en orgels op diverse manieren licht ongelijkzwevend werden gestemd. Dat hoeft dus voor muziek uit deze periode geen onoverkomelijk problemen op te leveren. Te denken valt dan aan niet al te complexe muziek met maximaal twee mollen of kruizen. Dit orgel is dus ook interessant omdat het ons de gelegenheid biedt om te experimenteren waar de mogelijkheden en grenzen liggen van zo’ n stemming.

De activiteiten zijn zoals gebruikelijk toegankelijk voor leden en niet-leden. Voor meer informatie en opgave kunt u terecht bij de secretaris.