We beginnen tien uur in de Zuiderkerk waar voorafgaand koffie en thee aanwezig zijn. In de Zuiderkerk staat een orgel waarvan het oudste pijpwerk stamt uit de 16e eeuw. In 1621 vonden er ingrijpende veranderingen plaats. In 1798 verving orgelbouwer H.H. Freytag het oude rugwerk door een geheel nieuw rugwerk. De laatste restauratie vond plaats in 1988-1990 door de Firma Flentrop uit Zaandam.
Jan Spijker, organist van de Zuiderkerk, zal vertellen over de geschiedenis van het orgel en het orgel demonsteren. Hij studeerde orgel aan het conservatorium van Zwolle en werkt als stemmer en intonateur bij Flentrop.

Na de lunch staat vanaf twee uur het orgel van de Westerkerk op het programma. In 1899 werd in de fraaie Niehoff-kas (1549) een nieuw pneumatisch instrument door Daniël Steenkuyl gebouwd. In 2020 werd begonnen met de bouw van een nieuw orgel in de oude kas door Verschueren Orgelbouw. Het uitganspunt was een instrument dat breed inzetbaar is en recht doet aan het historische frontpijpwerk. In 2021 werd het Bovenwerk in gebruik genomen. Hoofdwerk en pedaal zijn inmiddels ook opgeleverd. Adviseur bij dit ambitieuze project is Theo Jellema. Hij zal een toelichting geven op de reconstructie en het orgel demonsteren.

Wie deel wil nemen aan deze excursie is verplicht om zich uiterlijk donderdag 16 mei aan te melden bij de secretaris: jf.rollema@gmail.com (Jelle Rollema), tel. 0515-521261. Gasten en leden van andere de afdelingen zijn natuurlijk ook van harte welkom.