17 februari 2018 Jaarvergadering KVOK Afdeling Groningen
De afdeling Groningen zal op 17 februari de jaarvergadering houden. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden in de Nicolaikerk, Wijkstraat 32 te Appingedam.
Na het huishoudelijke gedeelte zal de cantor-organist van deze kerk, Vincent Hensen, ons het een en ander vertellen over de geschiedenis van het Hinszorgel (1744) in deze kerk, en de laatste restauratie (2017) door de fa. Reil. Daarna is de gelegenheid om het orgel te bezichtigen en voor wie dat wil, bespelen. De vergadering begint om 14:00 uur en zal eindigen zo rond 16:30.
Iedereen is van harte welkom, ook niet-leden en andere belangstellenden.
De stukken voor de jaarvergadering zullen u worden toegezonden via de mail.

Zaterdag 17 november Andreaskerk, Westeremden
Op zaterdag 17 november zullen de KVOK Afdeling Groningen en VGK District 1 een middag organiseren rond het begeleiden en spelen op 1 klaviers orgels met discantregisters. Er zal aandacht worden besteed aan het orgelgebruik v.w.b. registratie maar ook speelwijze voor wat betreft timing tussen voorspel en zetting en beleidingsvormen. Tevens zal er aandacht geschonken worden aan hoe je nu literatuur op een dergelijk orgel kunt vertolken. Neemt u dus behalve koraalboeken ook literatuur mee.
Inleiders zijn Vincent Hensen en Ties Wildeboer. Aanvang: 14:00 uur
Deze bijeenkomst zal worden gehouden in de Andreaskerk, Abt Emopad 1, te Westeremden. Hierin bevindt zich een Van Oeckelenorgel uit 1873
Dispositie:
Prestant 8
Bourdon 8
Viola di Gamba 8
Prestant 4
Fluit Travers 8 disc.
Fluit 4
Terts 3 1/5
Quintfluit 3
Octaaf 2
Manuaal C-f3 Pedaal C-a0: Aangehangen
Het belooft een zeer interessante en leerzame middag te worden. Niet leden zijn van harte welkom !
Hopelijk tot ziens op zaterdag 17 november!
Dit zal de laatste activiteit van dit jaar zijn. De jaarvergadering 2019 zal op 26 januari plaatsvinden in de Martinikerk te Groningen. Noteert u deze datum alvast ?

2017 historie

Jaarverslag 2017

Zaterdag 21 januari 2017 Mariakerk te Uithuizermeeden
De afdeling Groningen houdt haar jaarvergadering op zaterdagmiddag 21 januari 2017 in de Mariakerk te Uithuizermeeden, Torenstraat 26, 9982 AX. Noteert u het alvast in uw agenda.
Na het huishoudelijk gedeelte krijgt Stef Tuinstra het woord om ons te vertellen over de laatste restauratie van het laatste orgel (1785) van de orgelmaker Albertus Anthoni Hinsz. Stef Tuinstra was adviseur bij deze restauratie, die uitgevoerd werd door de fa. Gebr. Reil te Heerde. En natuurlijk kunnen we ook met de klank van het orgel (opnieuw?) kennismaken.
De aanvangstijd is 14.00 uur.
Het jaarverslag en de agenda van de jaarvergadering worden u in de loop van december per mail toegestuurd.
Iedereen van harte welkom, evenals gasten.
Als bestuur hopen we op een grote opkomst!

Zaterdag 24 juni Excursie naar orgels in Sappemeer 24 juni 2017
Op 24 juni gaan we als KVOK Afdeling Groningen en VGK district 1 een bezoek brengen aan een 3 tal interessante maar relatief onbekende orgels in Sappemeer.
We beginnen om 13:30 uur in de Ontmoetingskerk, Noorderstraat 27 in Sappemeer. Hier bevindt zich een orgel van Adriaan Standaart uit 1918, wat in 2011 is gerestaureerd door de orgelmakers van der Putten uit Finsterwolde onder advies van Henk de Vries. Henk zal iets over dit orgel en de restauratie vertellen en het orgel demonstreren waarna de leden het kunnen bespelen. Dispositie is te vinden op: http://www.pknhoogezandsappemeer.nl  Meer informatie op http://www.standaart-orgels.nl
Om 14:30 uur worden wij verwacht in de Doopsgezinde kerk, Noorderstraat 53. Hier bevindt zich een orgel van Gerhard Wilhelm Lohman, gebouwd in 1855, en in 1866 door Petrus van Oeckelen uitgebreid met een vrij pedaal.
De dispositie vindt u op: http://www.organistenkring.nl
En ten slotte worden wij om 15:30 uur verwacht in de Koepelkerk van Sappemeer, Noorderstraat 151. Hier bevindt zich een orgel van Petrus van Oeckelen uit 1875.
Dispositie vindt u op: http://www.koepelkerksappemeer.nl

22 september Excursie naar orgels van de wederopbouw
Als KVOK Afdeling Groningen en VGK district 1 gaan we een bezoek brengen aan een 3 tal interessante, maar relatief onbekende orgels, uit de periode van de wederopbouw. Ties Wildeboer zal het een en ander over de instrumenten vertellen waarna de leden de orgels kunnen bespelen.
We beginnen om 13:30 uur in de kerk van Leermens, Kerkpad 7. Na een brand in de kerk van Leermens in 1957, waarbij ook het van Oeckelen orgel uit 1873 verloren ging, bouwde Van Vulpen in 1964 het huidige orgel. Het orgel heeft 1 klavier en een aangehangen pedaal met 7 stemmen. De kas is gemaakt door restaurateur Bultema naar een ontwerp van C.H. Edskes en uitgevoerd in blank eiken.
Om 14:45 uur worden wij verwacht in de kerk van Holwierde, Kerkpad 1. Op de voetlijst van het orgel staat ‘Anno MDCLXIII is dit orgel vernieuwt en vermeert door mr. H. Huis’. A.A. Hinsz werkte in 1738 aan het orgel. B.J. Freytag voerde in 1828 werkzaamheden uit (waarbij de oorspronkelijke luiken zijn vervangen door snijwerk). N.A.G. Lohman verbeterde het orgel in 1869, en in 1924 werd het instrument tot pneumatisch orgel omgebouwd door J. Tromp. In 1950 werd de kas gerestaureerd en op de nieuwe galerij aan de westkant geplaatst, zonder binnenwerk. Het binnenwerk werd 5 jaar later door Gebr. Van Vulpen gemaakt. In 1977 tenslotte, zijn de sleepafsluitringen van het bovenwerk door A.H. de Graaf vernieuwd. Dit orgel heeft 2 manualen en een pedaal wat aan zowel Hoofdwerk als Bovenwerk kan worden gekoppeld. Het bezit 11 registers.
En ten slotte worden wij om 16:00 uur verwacht in de Gereformeerde kerk van Appingedam, Dijkstraat 73. In de kerk van Appingedam kunt u een kopje koffie of thee nuttigen. Hier bevindt zich een orgel van de fa. Pels uit Alkmaar, wat in 1968 is voltooid door de fa. L. Verschueren uit Heythuysen. Het orgel is elektropneumatisch, en heeft 2 manualen en een vrij pedaal, het bezit 23 registers.
We hopen, evenals bij de vorige bijeenkomsten, op een grote opkomst. Ook niet-leden en leden uit andere afdelingen zijn uiteraard van harte welkom. In de kerken staan collectebussen, een gift is welkom.

2016 historie

Zaterdag 23 januari jaarvergadering Grote Kerk te Wildervank
Na het huishoudelijk gedeelte zal Theo Jellema ons meenemen naar de klankwereld van Sigfrid Karg-Elert (1877-1933) en tijdgenoten. In een vorige berichtgeving stond vermeld, dat de componist Max Reger centraal zou staan, maar wegens voor de orgelcommissie van de Grote Kerk van Wildervank moverende redenen kan dit niet en speelt Theo Jellema op het Walckerorgel in plaats daarvan werken van Karg-Elert en tijdgenoten. Het behoeft geen betoog dat het Walcker-orgel (1913) een passend instrument is om deze muziek te laten klinken.
We beginnen om 14.00 uur en eindigen rond 17.00 uur.
Ieder is van harte welkom, ook niet-leden en andere belangstellenden.
Als bijlage treft u de agenda voor 23 januari en notulen aan van de vorige jaarvergadering en het jaarverslag 2015.
Ook treft u de discussienota “Wie zijn wij” aan. Ons verzoek is om dit goed door te lezen aangezien dit op de jaarvergadering aan de orden komt”.

23 april excursie van Oeckelen-orgels
Op 23 april gaan wij onder deskundige leiding van Peter van Dijk twee Van Oeckelen-orgels bezoeken. We beginnen om 13.30 uur in de kerk van Breede. Het orgel is van oorsprong een huisorgel, rond 1840 gebouwd. Daarna vervolgen wij de tocht naar de Hervormde Kerk van Oosteinde. Hier bevindt zich een later Van Oeckelen-orgel uit 1874.
Peter van Dijk heeft veel studie van het orgelmakersgeslacht Van Oeckelen gemaakt en kan er boeiend over vertellen.
We hopen, evenals bij de vorige bijeenkomsten, op een grote opkomst.
Ook niet-leden en leden uit andere afdelingen zijn uiteraard van harte welkom.
Voor meer informatie over de orgels: www.orgelsite.nl of www.orgbase.nl

Zaterdag 18 juni 2016Workshop Liedboek 2013
Rond het Liedboek 2013 zal op zaterdagmiddag 18 juni 2016 in de Ontmoetingskerk te Haren een workshop worden gehouden. Deze middag wordt georganiseerd door VGK en KVOK.
Adres Ontmoetingskerk: Sterremuurweg 4 Haren.
Aanvang 14:00 uur, de workshop duurt tot ongeveer 17:00 uur.
Deze workshop staat onder de deskundige leiding van Vincent Hensen, cantororganist van de Nicolaikerk te Appingedam. Al eerder leidde Vincent op boeiende en praktische wijze een workshop over Liedboek 2013.
Er zullen vragen aan de orde komen als bijvoorbeeld: ‘wanneer begeleid je het beste op het orgel en wanneer is juist de piano, al of niet in combinatie met andere instrumenten geschikter’ en ‘hoe introduceer je nieuwe liederen’ en ‘hoe kun je ze begeleiden? ’
Noteer de datum alvast in uw agenda, want dit belooft een zeer leerzame en praktische middag te worden.

Zaterdag 3 september Luisteren oude orgelopnames
Op zaterdagmiddag 3 september organiseren wij een luistermiddag. We gaan oude orgelopnamen beluisteren uit de jaren 1919 tot 1984 en deze vergelijken met recente opnamen. Ties Wildeboer is in het bezit van veel oude opnamen van componisten/organisten die eigen werk, en dat van anderen uitvoeren. Enkele voorbeelden: Hoe speelde Widor zijn eigen beroemde Toccata uit de 5e orgelsymfonie en hoe is dit werk door anderen geïnterpreteerd ?
Hoe speelde Max Reger eigen werk, hoe speelde Adriaan C Schuurman orgelwerken van Bach, Reger en Franck en eigen werk ? Hoe speelde Hendrik Andriessen orgelwerken van Sweelinck, Bach en Franck ? En hoe speelde Louis Vierne muziek van Johann Sebastian Bach ? Hoe deed Jan Zwart dat ? En hoe worden deze werken vandaag de dag uitgevoerd ?Er is ook een zeldzame opname van het pianospel van Camille Saint Saens te beluisteren, uit 1919 !
Het belooft een zeer interessante middag te worden met naast recente, oude tot zeer oude opnamen.
U bent van harte welkom om 13.30 uur ten huize van Roelof Kuik. Het adres is Zandsteenlaan 30 te Groningen. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.

12 november 2 huisorgels in Tolbert en Groningen
Zaterdagmiddag 12 november bezoeken wij twee huisorgels. We beginnen om 13.30 uur in Tolbert. In de Dorpskerk staat een kabinetorgel van Hendrik Hermanus Hess, gebouwd in 1792. Tot enkele jaren geleden stond dit instrument in de Ernst Sillemhoeve in Lage Vuursche. Het instrument is onlangs gerestaureerd door de orgelmakerij Van der Putten.
Dispositie:
Holpijp 8, (b/d), Prestant 8 (d), Fluit 4 , (b/d), Quint 3 , (d), Octaaf 2 (b/d), Fluit 2 (b), Tremulant.

Daarna zijn we welkom in het huis van Jan Willem van Willigen. Hij is in het bezit van een huisorgel, gebouwd door Bernhardt Edskes in 2003.
Dispositie:
Manuaal I: Holfluit 8, Prestant 4, Nasat 3, Octaaf 2, Terts 1 3/5.
Manuaal II: Houtgedekt 8, Roerfluit 4, Woudfluit 2, Dulciaan 8.
Pedaal: Subbas 16.
Schuifkoppel I + II, Pedaal + I, Pedaal + II, Tremulant.
Het adres van de kerk van Tolbert: Hoofdstraat 48, Tolbert.
Jan Willem van Willigen: Radesingel 20, Groningen.

2015 historie

Zaterdag 31 januari 2015 Groningen Martinikerk
De afdeling Groningen houdt de jaarvergadering op zaterdag 31 januari 2015.

Deze bijeenkomst vindt plaats in de Martinikerk, Martinikerkhof 3 te Groningen.

Na het huishoudelijk gedeelte zal Erwin Wiersinga ons meenemen naar de klankwereld van Nicolaus Bruhns (1665-1697). Hij zal het Martiniorgel bespelen en werken van Bruhns laten horen. Het  behoeft geen betoog dat het Martiniorgel een ideaal instrument is om deze muziek te laten klinken.

We beginnen om 14.00 uur en eindigen rond 16.00 uur.

Ieder is van harte welkom, ook niet-leden en andere belangstellenden.

De stukken voor de jaarvergadering zullen u tijdig worden toegezonden per mail.

21 maart: Klaviermuziek in perspectief.
Op 21 maart komen we bijeen in de fraaie kerk van Noordwolde. Stef Tuinstra zal ons meenemen naar muziek van Böhm en tijdgenoten. Het fraaie Huss-orgel van deze kerk is een ideaal orgel voor muziek van Böhm. U wordt gevraagd zo mogelijk iets voor te bereiden en dit die middag te spelen.

4 juli: Van Oeckelen in perspectief.
Op het moment dat wij de excursie “Van Oeckelen in Perspectief” hebben gepland, waren wij niet op de hoogte van de Klaas Bolt herdenking. Wij hopen dat velen van u op 6 juni aan de Klaas Bolt excursie zullen deelnemen. Klaas Bolt is van grote betekenis geweest voor het nationale historische orgelbezit, en zeker ook in Groningen. Tevens spreken wij de verwachting uit, dat u ook op 4 juli aanwezig zult zijn. Op 4 juli gaan we onder deskundige leiding van Peter van Dijk twee orgels van Van Oeckelen bezoeken, een vroege en een uit de latere periode. Om 14:00 uur beginnen we in de kerk van Breede (bij Warffum). Hier bevindt zich een vroeg van Oeckelenorgel uit 1842. Om 15:30 bezoeken we het orgel in de kerk van Oosteinde ( bij Roodeschool). Hier bevindt zich een orgel uit 1874. Beide instrumenten zijn relatief onbekend maar zeer de moeite waard. Ook leden van andere districten zijn van harte welkom !

19 september: Zin(k)t een nieuw lied.
Op 19 september gaat we bezig met het Nieuwe Liedboek en leggen we de focus op enkele melodieën die als alternatief voor de Geneefse psalmmelodieën zijn opgenomen. Er zijn plannen om een cantorij te laten meewerken. Verdere informatie over plaats en inhoud volgen nog.

14 november: bezoek aan twee huisorgels in Stad.
Op zaterdagmiddag 14 november bezoeken wij twee huisorgels. Om 13.30 uur zijn we te gast bij Roelof Kuik, die een bureauorgel heeft van Hendrik Hermanus Hess. Het orgel is rond 1790 gebouwd en is nog in originele staat. Het adres is Zandsteenlaan 30 te Groningen. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.
Daarna gaan we naar het huis van de familie Knigge. Zij wonen aan de Heresingel 13 te Groningen en in hun huis staat een orgel van de orgelmaker Bernhardt Edskes uit Wohlen (Zwitserland) uit 2013. Het orgel heeft 17 stemmen, verdeeld over Werck, Positiv en Pedal.
Uiteraard is er alle ruimte om beide instrumenten te bespelen, dus bereid iets voor.
We hopen velen van u te mogen ontmoeten op 14 november.

Jubileum Ties Wildeboer

Op zondag 21 juni is in een feestelijke morgendienst van de Gereformeerde kerk vrijgemaakt te Appingedam stilgestaan bij het 25 jarig organistenjubileum van Ties Wildeboer (geboren 1973 te Uithuizen). In 1990 is Ties Wildeboer benoemd als organist van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt te Kantens, van 1991 tot 2001 was Wildeboer organist van de Gereformeerde kerk vrijgemaakt te Uithuizen, en vanaf 2001 tot heden organist van de kerk van Appingedam. Hier staat een Pels orgel uit 1949 wat in 1968 door Verschueren is uitgebreid tot 24 registers. Vanaf 1998 speelt Wildeboer ook diensten in de Ned. Herv. te Onderdendam (G.W. Lohmanorgel 1841) en vanaf 2014 in de Ned. Herv. te Siddeburen (N.A. Lohmanorgel 1821). Wildeboer is bestuurslid van de KVOK afdeling Groningen en bestuurslid van VGK (Vereniging van Gereformeerde Kerkmusici) district I. Daarnaast is hij sinds begin van dit jaar lid van de orgelcommissie van de Stichting Oude Groninger kerken. Orgellessen ontving hij ondermeer van Teun Juk (Muziekschool Gemeente Eemsmond en Stef Tuinstra (Noord Nederlandse Orgelacademie)

2014 historie

15 februari 2014 jaarvergadering Petrus- en Pauluskerk van Usquert
Op 15 februari 2014 houden wij onze jaarvergadering in de Petrus- en Pauluskerk van Usquert. Aanvangstijd 14.00 uur. Na het huishoudelijk gedeelte zal dr. Jan Luth ons iets vertellen over het leven en werk van Carl Phillipp Emanuel Bach.
2014 is het 3ooste geboortejaar van deze musicus. Ook zal hij enkele werken van hem spelen.
De stukken voor de jaarvergadering worden begin januari u digitaal toegezonden.
het bestuur hoopt op een goede opkomst. Ook niet-leden zijn van harte welkom.
We wensen ieder goede Kerstdagen en fijn en gezond 2014.

 

17 mei Studiemiddag Johann Gottfried Walther in Uithuizen
Op 17 mei 2014 organiseert de KVOK afdeling Groningen een studiemiddag over de componist Johann Gottfried Walther (1684-1748).
Deze activiteit vindt plaats in de Hervormde Kerk van Uithuizen onder leiding van Erwin Wiersinga. Tijd: van 14.00 uur tot ongeveer 17.00 uur.
Erwin zal de betekenis van de componist toelichten en enkele werken van hem spelen. Ieder wordt uitgenodigd om een werk van Walther voor te bereiden en te spelen.
We hopen op een goede opkomst

20 september Petruskerk Zuidbroek
Op 20 september 2014 gaan we ons in de Petruskerk van Zuidbroek bezighouden met de componist Gottfried August Homilius (2 februari 1714–2 juni 1785).
Homilius studeerde in Leipzig rechten en studeerde ook orgel bij Joh. Seb. Bach.
Dr. Jan Luth zal ons deze middag veel vertellen over deze componist en enige werken van hem laten horen op het fraaie Freytag-orgel.
Een lezing van Jan Luth duurt altijd een dag tekort.
Verder wordt iedereen uitgenodigd een werk van Homilius voor te bereiden en ten gehore te brengen.
Op 1 november 2014 gaan we ons verdiepen in de orgelbouw en -restauraties.
We doen dat in de kerk van Lellens, waar onlangs een fraai (vergroot) kabinetorgel van Freytag na een restauratie in gebruik is genomen. We willen Wim Diepenhorst en Dolf Tamminga vragen om over de restauratie te vertellen en achtergronden en afwegingen bij zo’n restauratie met ons te delen.
Ook gaan we ons in november nog bezighouden met de kerkmuzikale ontwikkelingen die zich de laatste jaren in de Gereformeerde Kerken (vrijg.) hebben voorgedaan.
Alle activiteiten worden gezamenlijk met de VGK georganiseerd.
Verdere berichtgeving hierover en de juiste datum vindt u in de volgende uitgaven van NotaBene.
Ook via Facebook KVOK Groningen kunt u zich op de hoogte houden.
Zaterdag 1 november Hervormde kerk Lellens
Op zaterdagmiddag 1 november is in de kerk van Lellens een middag gepland inzake vragen bij orgelrestauraties. Wat laat je bij een restauratie intact en wat kun je wijzigen? In hoeverre geeft het instrument de restauratiewijze aan? Al deze vragen komen aan de orde en centraal staat hierbij het onlangs gerestaureerde kabinetorgel van Freytag in de kerk van Lellens. Orgelmaker Dolf Tamminga en rijksadviseur Wim Diepenhorst zullen deze middag aanwezig zijn om op deze vragen in te gaan. Uiteraard is er voldoende gelegenheid om het orgel te bespelen. Ook zal de adviseur Stef Tuinstra gevraagd worden om hierbij aanwezig te zijn.

Zaterdag 29 november Gereformeerde Vrijgemaakte kerk “De Morgenster” in Grootegast
Op zaterdagmiddag 29 november staat in de Gereformeerde Vrijgemaakte kerk “De Morgenster” in Grootegast het thema “Kerkmuzikale ontwikkelingen binnen de Gereformeerd Vrijgemaakte kerken” centraal. Dr. Jan Smelik zal deze middag verzorgen. Het adres van het kerkgebouw is Weegbree 9 te Grootegast.

2013 historie

Zaterdag 16 november orgelexcursie Blijham/Muntendam
Op zaterdagmiddag 16 november as. gaan we naar twee orgels van Petrus van Oeckelen, te weten Blijham en Muntendam. Beide instrumenten werden onlangs gerestaureerd door de fa. Bakker&Timmenga te Leeuwarden.
We beginnen om 13.00 uur in de kerk van Blijham, Oosteinde 31 te Blijham. Het instrument dateert uit 1869.
De dispositie: Bourdon 16, Prestant 8, Holpijp 8, Octaaf 4, Fluit 4, Fluit 2 , Cornet V sterk, Trompet 8.
Bijzonder aan dit orgel is een piano-fortetrede, waarbij alle niet achtvoets registers uitgeschakeld en weer ingeschakeld kunnen worden.
Vervolgens zijn we om ongeveer 15.00 uur in de kerk van Muntendam, Kerkstraat 15 te Muntendam.
Dit orgel dateert uit 1864 en heeft de volgende dispositie:
Hoofdwerk: Bourdon 16, Prestant 8, Holpijp 8, Octaaf 4, Nachthoorn 4, Quint 3, Octaaf 2, Mixtuur 3-4 sterk, Trompet 8.
Bovenwerk: Holpijp 8, Viola di Gamba 8, Salicionaal 8, Holfluit 8 (disc.), Fluit 4, Woudfluit 2.
Pedaal aangehangen.
Octaafkoppel B/D.
Bert Ydema van Bakker&Timmenga zal deze middag aanwezig zijn om over de restauraties te vertellen. Ook zal hij beeldmateriaal meenemen, die de situatie voor de restauraties laat zien. Het belooft een interessante middag te worden.
Het afdelingsbestuur hoopt op een goede opkomst. Beide orgels zijn zeer de moeite waard! Uiteraard is er alle gelegenheid om de orgels te bespelen.

In memoriam Frits Hijszeler
Op 14 juni jongstleden overleed Frits Hijszeler, vijfenzeventig jaar oud. Hij woonde in Grootegast, een dorp in het Groningse Westerkwartier.
Frits werd geboren in Zuidhorn. Na het afronden van zijn militaire dienstplicht werd hij maatschappelijk werker in de Friese gemeente Kollumerland. Al gauw werd hem gevraagd diensten te spelen in de Gereformeerde Kerk van Kollum.
Na een paar jaar verhuisde hij naar Grootegast en ook daar wilde men hem graag als organist. Toen de eerste organist stopte, werd hem gevraagd diens functie over te nemen. Frits wilde echter niet de titel ‘eerste organist’; hij gaf de voorkeur aan ‘coördinerend organist’. Hij maakte het organistenrooster in samenwerking met zijn collega’s, onder wie overigens ook één vakorganist.
Hij zag zichzelf als collega binnen het hechte en solide organistenteam.
Frits was een aimabel en vertrouwenwekkend mens. Hij was eerlijk en duidelijk, maar nooit scherp. Hij bond en verbond. Veel tijd stak hij in het promoten van zijn geliefde instrument: het orgel. In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw werd hij secretaris van de Kring Groningen van de GOV. Dat deed hij met bijzondere nauwgezetheid.
Als je een door hem geschreven verslag las, wist je precies wat er gebeurd was. De activiteiten van de organistenvereniging maakte hij niet alleen
bekend in het verenigingsblad en via e-mails, maar ook via de kerkelijke pers. Met Frits als secretaris stond je als voorzitter sterk.
Het toekomstige organistentekort baarde hem zorgen. Als mogelijke oplossing zag hij een organistenbank, waar kerken een beroep op zouden
kunnen doen als het moeilijk zou worden om vacatures te vervullen. Onverschilligheid van kerkenraden deed dit initiatief stranden.
Een groot verdriet voor hem was dat hij een probleem had met het lezen van het notenschrift. Dat kwam doordat zijn ogen niet goed samenwerkten.
Daardoor was literatuurstudie onmogelijk. Hij kon echter goed en gevarieerd improviseren. Dat vergoedde veel en het werd gewaardeerd. Hij
had een scherp muzikaal gehoor. Daardoor was hij in staat een concert in muzikale zin juist te beoordelen.
Op donderdag 20 juni hebben we Frits, na een indrukwekkende dienst, ter ruste gelegd. Moge het eeuwige licht hem omstralen en moge God zijn
vrouw en kinderen nabij zijn.
WIM DALMAIJER

8 juni orgeltocht kabinetorgel in Groningen

Op zaterdag 8 juni aanstaande organiseren wij een orgeltocht langs een drietal kabinetorgels in de provincie Groningen.
Om 13.30 uur komen we bij elkaar in de Menkemaborg te Uithuizen. In de borg staat een kabinetorgel van H.H. Groet en J.J. Vool, gebouwd in 1777. Het is het grootste kabinetorgel in ons land en werd in 2011 gerestaureerd door de fa. Mense Ruiter Orgelmakers. Jan Veldkamp zal over dit orgel en de restauratie ervan vertellen en uiteraard is er de mogelijkheid om het instrument te bespelen. Ook kunt u een boekwerkje aanschaffen dat ter gelegenheid van de restauratie is uitgegeven.
Vervolgens bezoeken we het orgel van Christaan Müller in Oosterwijtwerd. Als kabinetorgel is het in 1845 in deze kerk gekomen. Vijftig jaar later kreeg het een kerkorgelfront en werd het instrument op de galerij opgesteld. De claviatuur werd aan de zijkant geplaatst. De windlade en het grootste deel van het pijpwerk bleef behouden. Het is een fraai voorbeeld van een kabinetorgel dat zijn oorspronkelijke gedaante verloren is maar in de vorm van een kerkorgel ‘voortleeft’.
Ten slotte vertrekken we naar de Doopsgezinde Vermaning in Middelstum om het kabinetorgel van De(e)tlef Onderhorst te bezoeken. Dit instrument
is rond 1760 vervaardigd, maar bevat ouder pijpwerk van Duyschot. Het werd in de jaren tachtig gerestaureerd door Fa. Vermeulen te Weert.
Het belooft een heel interessante middag te worden en we hopen velen te ontmoeten. Er is volop gelegenheid de orgels te bespelen, dus: bereidt
u iets voor?
Disposities kunt u vinden in de boekjes Het Groninger Orgelbezit van Adorp tot Zijldijk.

26 januari Zuidbroek
Het bestuur nodigt u van harte uit voor de jaarvergadering die zal plaatsvinden op zaterdag 26 januari 2013 in het gebouw Ons Gemeentehuis in Zuidbroek. Het adres is Winschoterdiep 2 te Zuidbroek; we beginnen om 14.00 uur.
Tijdens het huishoudelijke gedeelte zal onder andere een bestuurswisseling plaatsvinden. De huidige voorzitter Wim Dalmaijer heeft te kennen gegeven zijn termijn als voorzitter niet te willen verlengen. Binnen het bestuur is gesproken over kandidaten die deze functie over kan nemen, en bestuurslid Henk de Vries is bereid gevonden deze functie op zich te nemen. Momenteel draagt De Vries samen met bestuurslid Roelof Kuik zorg voor het secretariaat van de afdeling. Kuik heeft aangegeven de volledige functie van secretaris op zich te willen nemen. Als deze wisselingen doorgang vinden, ontstaat een lege plaats in het bestuur, namelijk die van algemeen bestuurslid. Het bestuur heeft Vincent Hensen bereid gevonden deze functie te vervullen. Er is voor de leden voorafgaand aan de vergadering gelegenheid voor de ontstane vacatures andere kandidaten voor te dragen bij het bestuur.
Het tweede deel van deze bijzondere vergadering zal bestaan uit een themagedeelte rondom de componist Johann Ludwig Krebs, de meesterleerling van J.S. Bach die driehonderd jaar geleden werd geboren. Kees Kugel zal een inleiding verzorgen, waarna Henk de Vries het fraaie Schnitger-/ Freytag-orgel van de Petruskerk zal laten horen in een korte bespeling.

16 maart Kloosterburen
Op 16 maart houden we een middag rond de componist Hendrik Andriessen.
Wim Dalmaijer bereidt deze middag voor. Hij zal over de Haarlemse organist en componist vertellen en zijn verhaal onderstrepen door enkele werken van Andriessen te spelen.
Als locatie is gekozen voor de St.-Willibrorduskerk van Kloosterburen, waar zich een onlangs gerestaureerd Adema-orgel uit 1925 bevindt (zie ook de website van Adema Orgelbouw). Vanaf 14.00 uur is iedereen van harte welkom. Wilt u iets spelen dat past bij het karakter van deze middag, dan is de uiteraard mogelijk. Graag tot ziens op 16 maart.

Op de laatst gehouden bestuursvergadering van de afdeling Groningen heeft een bestuurswisseling plaatsgevonden.
Wim Dalmaijer is als voorzitter afgetreden, Henk de Vries is voorzitter, en Roelof Kuik secretaris geworden.

2012 historie

Zaterdag 17 november 2012 Hervormde Kerk, Zuidhorn

Het bestuur nodigt iedereen van harte uit voor een speelmiddag die zal plaatsvinden op zaterdag 17 november 2012 in de Hervormde Kerk, Kerkstraat
18 te Zuidhorn. Ook zonder modern navigatiesysteem kunt de kerk gemakkelijk vinden: de hoge zeventiende-eeuwse torenspits is reeds van
verre te zien.
Het fraaie Freytag-orgel (12/I/P), gebouwd in 1793, staat sinds de recent afgeronde restauratie door orgelmakerij Mense Ruiter uit Zuidwolde weer als klinkende pronkjuweel te schitteren. Het is een zeer verfijnd instrument dat, ondanks dat het pedaal aangehangen is, veel mogelijkheden biedt. De aanvangstijd is 14.00 uur.
Dispositie van het Freytag-orgel:
Manuaal (C-d3): Bourdon 16’, Prestant 8’, Holpijp 8’, Octaaf 4’, Speelfluit 4’, Gedakt fluit 4’, Nassat 3’, Octaaf 2’, Woudfluit 2’, Sesquialter II st., Mixtuur III-VI st. B/D, Trompet 8’ B/D;
Pedaal (C-d1) aangehangen.
Het bestuur hoopt veel orgelliefhebbers en bespelers te ontmoeten!

2 juni 2012:
Orgeltocht naar Ost-Friesland.

Zaterdag 14 januari 2012 Eenum
Het bestuur nodigt u hierbij van harte uit voor de jaarvergadering die zal worden gehouden op zaterdag 14 januari 2012 in het oude kerkje van Eenum. Aanvangstijd is 13.00 uur. Deze bijzondere vergadering zal worden geopend door Vincent van Laar. Hij verzorgt een lezing en een orgelbespeling waarbij orgelmuziek van componist Jan Pieterszoon Sweelinck centraal zal staan.
In aansluiting hierop houden we het huishoudelijke gedeelte.

2011 historie

24 maart 2012: Studiemiddag het negentiendeeeuwse kerklied.
Op 24 maart is er een studiemiddag met als onderwerp Het negent/ ende-eei/wse kerklied. Deze middag zal plaatsvinden in de Hervormde Kerk van Oude Pekela (Hendrik Westerstraat 114).
Tijdens deze middag zullen de aanwezige bestuursleden iets vertellen over Nederlandse, Duitse, Engelse en Scandinavische kerkliederen.
Hierna worden de aanwezigen uitgenodigd een of meer liederen te spelen.
In de fraaie kerk staat een orgel van Van Oeckelen uit 1865 (19/ Il/P); de manuaalomvang is C-g3, de omvang van het pedaal C-d1.
De aanvangstijd is 14.00 uur. Het bestuur heet u van harte welkom!

Onderscheiding voor Frans Hijszeler
Op zondag 2 oktober jongstleden werd het KVOK-lid Frits Hijszeler uit Grootegast het draaginsigne in goud met briljant van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de PKN opgespeld wegens het vervullen van de functie van organist gedurende vierenvijftig jaren. Frits is een zeer meelevend lid van de KVOK en heeft, naast zijn werk en organistschap, diverse bestuurlijke functies in de GOV en de KVOK vervuld.
Frits begon in 1956 als organist in de Gereformeerde Kerk van Zuidhorn.
In dat jaar begeleidde hij de gemeente op een harmonium. In 1957 kwam het kerkorgel gereed en werd hij daar met anderen ook één van de vaste bespelers. In 1962 verhuisde hij naar Kollum en werd ook daar één van de organisten in de Gereformeerde Kerk. In februari 1970 werd hij benoemd als organist in Grootegast en in 1988 tot coördinator van het organistenteam.
In de Grootegaster periode werd Frits gekozen in het bestuur van de GOV-kring Groningen. Binnen het bestuur was hij als secretaris actief welke functie hij trouw ongeveer twintig jaar heeft vervuld. Na de fusie met de KNOV werd Frits de eerste secretaris van de nieuwe KVOKafdeling Groningen. Hij heeft tot genoegen met vele organisten kennisgemaakt en vriendschap gesloten. Deze vriendschappen resulteerden menigmaal in een uitnodiging om op een mooi en groot orgel te kunnen spelen hetgeen Frits met immens plezier deed.
Frits heeft door gezondheidsproblemen een zware periode achter de rug. Het gaat gelukkig weer wat beter met hem en hij hoopt zo af en toe weer wat te kunnen spelen. Wij wensen Frits alle goeds voor de toekomst en herdenken in dankbaarheid het vele werk wat hij voor de vereniging heeft gedaan.

Zaterdag 29 januari Grijpskerk
Op zaterdag 29 januari aanstaande om 14.00 uur zullen we in Grijpskerk onze jaarvergadering houden. Het huishoudelijke gedeelte vindt plaats in de oude pastorie aan het Kerkplein. Uiteraard komt eerst het huishoudelijk gedeelte aan bod met verslagen en de bestuurssamenstelling. Daarna zal Stef Tuinstra ons vertellen over het huidige restauratiebeleid. Dit onderwerp wordt praktisch toegelicht in de Oude Kerk, waar het Van Dam-orgel gerestaureerd is.

26 maart bezoek orgelmakerij van Winold van der Putten
Op zaterdag 26 maart aanstaande zullen wij te gast zijn bij de orgelmakerij Winold van der Putten. Momenteel is hij bezig aan een orgel dat is bestemd
voor het UMCG. Het is een Engels instrument, gemaakt door Gray and Davison. Dit orgel heeft twee manualen en een zestienvoets-register in het pedaal. Het is interessant om de website van deze orgelmakerij te bezoeken: www.orgelmakerij.nl
Deze excursie begint om 14.00 uur. Het adres van Orgelmakerij Van der Putten is Hoofdweg 99, 9684 CC Finsterwolde. Wij hopen velen van u
daar te ontmoeten.

21 mei Usquert
Op 21 mei zal Roelof Kuik ons ontvangen op het Van Oeckelen-orgel in de kerk van Usquert.

Zaterdag 11 juni 2011 orgelexcursie Midwolde en Tolbert
Op zaterdagmiddag 11 juni 2011 zal de VGK-district l een orgelexcursie organiseren naar de orgels van Midwolde (Eekman/De Mare 1631) en Tolbert (Petrus van Oeckelen 1867). Ook leden van de KVOK-afdeling Groningen zijn van harte welkom.
We starten om 13.00 uur in Midwolde (bij Leek). We eindigen in Tolbert rond 17.00 uur. Wij treffen daar totaal verschillende orgels aan in zeer fraaie, oude kerken.
Het belooft daarom een interessante excursie te worden. Victor Timmer zal een korte uitleg over de orgels geven. Daarna is er voldoende gelegenheid voor de deelnemers de orgels te bespelen.NB Tijdelijk e-mailadres van de afdeling: dalmaijer.tillema@planet.nl

Zaterdag 12 november Petruskerk van Zuidbroek studiemiddag nieuwe Liedboekz

Zingen en bidden in huis en kerk, dat in 2012 zal verschijnen. Het bestuur heeft bestuurslid Henk de Vries bereid gevonden deze middag te verzorgen. Deze is werkzaam geweest in één van de redactionele werkgroepen en houdt met regelmaat lezingen over de totstandkoming van dit nieuwe liedboek.
De studiemiddag begint om 12.30 uur en wordt omstreeks 15.30 uur afgesloten.
’s Avonds vindt in de Petruskerk van Zuidbroek een ‘Vogelavond’ plaats, een kerkmuziekavond die geheel in het teken staat van kerkmusicus Willem Vogel. Medewerking wordt verleend door organist Kees Steketee, sopraan Gera van der Hoek, de Riepster Cantorij uit Zeerijp onder leiding van Henk de Vries en spreker Henk de Muinck.
De aanvang van het concert is om 19.30 uur.
U bent van harte welkom!

2010 historie

Zaterdag 20 november Protestantse Gemeente Harkstede
Op zaterdag 20 november aanstaande houden wij onze laatste bijeenkomst van dit jaar. Net als vorig jaar zal deze bijeenkomst gewijd zijn aan het luisteren naar oude en interessante orgelopnamen.
Net als vorig jaar zal ook nu Ite Schuwmachter ons weer helpen met zijn apparatuur en houden wij deze bijeenkomst in het kerkelijk centrum van de Protestantse Gemeente te Harkstede. Dit centrum staat vlak bij de Oude Kerk en is dus gemakkelijk te vinden. Het is bovendien een prettige ruimte voor deze activiteit.
Wanneer u opnames heeft die u interessant vindt en met anderen wilt delen: kom naar deze bijeenkomst en neem deze opnames mee. Hebt u geen opnames maar vindt u het fijn om samen te luisteren, dan bent u ook van harte welkom.
Wij hopen velen van u te ontmoeten.
De bijeenkomst van onze afdeling begint om 14.00 uur. Mijn tijdelijke e-mailadres is Dalmaijer.tillema@planet.nl

29 mei Maranathakerk te Bedum
In NotaBene van maart j.l. werd reeds een speelmiddag aangekondigd in de Maranathakerk te Bedum.
Op zaterdag 29 mei a.s. zijn wij om 14.00 uur welkom in deze kerk, waar we door collega’s worden ontvangen.
In 1921 werd in de Maranathakerk een nieuw orgel gebouwd door de gebroeders Rohlfing te Osnabrück.
In de loop der jaren ontstonden er klachten. In 1979 werd besloten de fa. Pels & van Leeuwen opdracht te geven tot de bouw van een nieuw orgel.
Dit orgel werd uitgevoerd met drie klavieren, waarvan één als koppelklavier. Van het Rohlfingorgel werden vijf stemmen geheel en twee stemmen gedeeltelijk herplaatst. Het gehele front is niet sprekend.
Omdat de kerk toe was aan een grondige opknapbeurt werd ook besloten het orgel in 2009/2010 technisch weer in een goede staat te brengen.
In deze jaren vond er groot onderhoud en een herintonatie plaats door de fa.
Pels & van Leeuwen. Op 27 februari 2010 werd het orgel weer in gebruik genomen.
De huidige dispositie luidt als volgt:
Hoofdwerk: Holquintadeen 16’, Roerfluit 8’, Nachthoorn 4’, Prestant 8’, Octaaf 4’, Octaaf 2’, Sesquialtera II st., Mixtuur V st., Trompet 16’, Trompet 8’.
Bovenwerk: Houtgedekt 8’, Viola 8’, Octaaf 4’, Roerfluit 4’, Nasard 2 2/3’, Woudfluit 2’, Terts 1 3/5’, Scherp III st., Dulciaan 8’.
Pedaal: Subbas 16’, Prestantquint 10 2/3’, Prestant 8’, Holfluit 8’, Bazuin 16’, Trompet 8’, Schalmei 4’.
Nevenregisters: Koppel Pedaal- Hoofdwerk, Koppel Pedaal- Bovenwerk (koppels hand- of voetbediend)
Tremulant Hoofdwerk en Bovenwerk.
De klankkleur van het instrument leent zich goed voor de uitvoering van romantische orgelwerken. Het door u gekozen werk kan door u worden gespeeld. Leden en belangstellenden zijn van harte welkom.

Zaterdag 27 maart Saaxumhuizen & Westernieland
Op zaterdag 27 maart zal de tweede activiteit plaatsvinden. We worden die dag om 14.00 uur verwacht in de kerk van Saaxumhuizen.
We worden daar ontvangen door Dirk Molenaar die ons nader informeert over vader en zoons van Oeckelen.
Daarna kan iedereen het door deze orgelmaker gebouwde orgel bespelen.
Om 15.00 uur vertrekken we naar Westernieland waar we eerst koffie of thee gaan nuttigen in ‘De Oude Smidse’ zie: www.hotel-deoudesmidse.nl  Daarna bezoeken we de Hervormde kerk in die plaats waar zich eveneens een door Van Oeckelen gebouwd orgel bevindt.
U kunt voor deze orgels iets voorbereiden. Kiest u vooral literatuur die op deze orgels goed tot zijn recht komt.
Een speelmiddag in de kerk van het psychiatrisch ziekenhuis ‘Dennenoord’ te Zuidlaren kan voorlopig niet doorgaan. Deze wens blijft in portefeuille.
Er zijn inmiddels afspraken gemaakt om op zaterdag 29 mei een speelmiddag te organiseren in de Maranathakerk te Bedum.
Nadere bijzonderheden zullen worden bekendgemaakt.

Zaterdag 13 maart  Hervormde kerk te Zuidbroek 12.30 uur
In maart zijn er twee bijeenkomsten van onze afdeling. Voor de eerste activiteit wordt u verwacht op zaterdag 13 maart om 12.30 uur in de Hervormde kerk te Zuidbroek.
Let op de gewijzigde aanvangstijd!
Deze kerk is voor velen van ons een bekende locatie vanwege het prachtige Schnitger-Freijtag- orgel.
De orgelmakerij Van der Putten heeft ons voor die middag uitgenodigd. We krijgen uitleg over een door Van der Putten gebouwd Italiaans huisorgel dat tijdelijk een onderkomen heeft gevonden in deze kerk.
Vervolgens maken we kennis met een regaal dat door Willem Jan Hoevers –medewerker van de orgelmaker en tevens koster van de kerk– is gebouwd. Ook kunnen we kennismaken met een klein Engels orgel dat eveneens is gerestaureerd door Willem Jan Hoevers.
De heer Bert Yedema, directeur van de orgelmakerij Bakker en Timmenga te Leeuwarden, zal eveneens aanwezig zijn om uitleg te geven over de restauratie van het befaamde Schnitger- Freijtag-orgel in deze kerk.
Na een uiteenzetting over de bouw van deze instrumenten door de diverse deskundigen zal de organist Theo Jellema –organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden en docent hoofdvak orgel aan de conservatoria te Groningen en Zwolle/Arnhem– de orgels bespelen.
Gelet op het vrij omvangrijke programma voor die middag zal er vermoedelijk weinig tijd voor de leden zijn om zelf aan de klavieren plaats te nemen.

Zaterdag 30 januari ‘De Fontein’ te Groningen

Op zaterdag 30 januari om 14.00 uur wordt de jaarvergadering van onze afdeling gehouden in ‘De Fontein’ te Groningen. Tijdens het huishoudelijke gedeelte van deze bijeenkomst zal o.a. het jaarverslag 2009 alsmede de financiële verantwoording over dat jaar worden behandeld.
Voorafgaande aan deze vergadering zult u deze bescheiden per e-mail ontvangen. Er zal voor worden gezorgd dat een beperkt aantal van deze stukken ter vergadering kunnen worden uitgereikt. Hiermee denken wij aan de leden die niet over een computer beschikken.
We gaan ons die middag tevens bezighouden met orgelmuziek uit de periode van de neobarok en we hebben Anco Ezinga te Haren bereid gevonden hierover een inleiding te houden.
In ‘De Fontein’ staat een orgel uit deze periode, gebouwd door de orgelmaker Mense Ruiter. Na de bijdrage van Ezinga kan het orgel worden bespeeld met composities die zijn geschreven in genoemde periode. U wordt verzocht iets uit deze periode voor te bereiden en dat tijdens onze bijeenkomst ten gehore te brengen.
De kerk is gelegen in het stadsdeel ‘Paddepoel’. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden. Ook is de kerk goed te bereiken per openbaar vervoer. U wordt van harte uitgenodigd deze jaarvergadering bij te wonen. Ook belangstellenden zijn van harte welkom.

Historie 2009

Zaterdag 28 november kerkelijk centrum ‘de Graankorrel’ te Harkstede
In september kwamen we als afdeling bijeen in het kerkelijk centrum ‘de Graankorrel’ te Harkstede.
Omdat deze vergaderlocatie erg in de smaak viel, werd besloten ook de komende bijeenkomst in dit gebouw te organiseren.
Op zaterdag 28 november aanstaande om 14.00 uur hopen we weer bijeen te komen in deze vergaderruimte. Dit kerkelijk centrum is gelegen naast de historische kerk.
We gaan deze middag oude orgelopnamen beluisteren.
Collega Ties Wildeboer zal zorgen voor geluidsapparatuur zodat er niet alleen cd’s maar ook platen kunnen worden gedraaid. Wanneer u nog in het bezit bent van oude orgelopnamen, neem die dan vooral mee.
Collega Herman S.J. Zandt zal een inleiding verzorgen onder de titel ‘Waarheid en verzinsels over het Ere zij God en St/7/e Nacht’.
De opkomst van de leden laat de laatste tijd te wensen over. Mogen we in Harkstede ditmaal op meer belangstelling rekenen? Uiteraard zijn alle geïnteresseerden welkom.
Het bestuur streeft ernaar de aankondiging van de bijeenkomsten en de verslagen te mailen naar de leden. In de laatstverschenen Nota Bene werd de leden gevraagd hun e-mail-adres aan de secretaris te melden. Helaas werd geen reactie ontvangen. Deze informatie wordt evenwel met belangstelling tegemoet gezien.

Zaterdag 19 september 14.00 uur kerkelijk centrum ‘De Graankorrel’ te Harkstede.
Helaas moest worden vastgesteld dat op zaterdag 6 juni j.l. slechts zeven leden de bijeenkomst in ‘De Fontein’ te Groningen hebben bezocht. We hopen echter na de vakantieperiode met frisse moed onze activiteiten te vervolgen. Op
Zaterdag 19 september komen we om 14.00 uur bijeen in het kerkelijk centrum ‘De Graankorrel’ te Harkstede. Die middag zullen de collega’s Herman S.J. Zandt en Ties Wildeboer een uiteenzetting geven over de organisten en componisten Piet Post en Adriaan C. Schuurman. Enige leden hebben in het verleden aan het bestuur gevraagd eens aandacht aan deze musici te besteden. We willigen dat verzoek nu dus in.
Dit jaar zijn we begonnen om van onze afdelingsbijeenkomsten een verslag te maken. Dat verslag wordt gemaild naar de leden en belangstellenden waarvan het e-mail-adres bekend is. Helaas beschikt het bestuur niet over de e-mail-adressen van alle leden.
Wanneer u het op prijs stelt een verslag te ontvangen, dan kunt u dat melden aan het secretariaat.
In het verslag wordt ook steeds de datum, tijd en plaats aangegeven van de volgende bijeenkomst.
Hierdoor kunt u deze aankondiging tijdig in uw agenda noteren. We hopen op een goede opkomst in Harkstede. Belangstellenden zijn eveneens welkom.

13 juni Groningen “De Fontein”.
Op zaterdag 13 juni a.s. om 14.00 uur is er een bijeenkomst van onze afdeling vastgesteld in ‘De Fontein’ te Groningen. Herman S.J. Zandt zal deze middag het onderwerp Concertisten- en Ripienistenprincipe in de werken van Heinrich Schütz (Psalmen e.a.), Johann Sebastian Bach (motet Jesu meine freude) en Georg Friedrich Handel (The Messiah) voor ons inleiden.
In de lezing worden de gemengd vocaal-instrumentale uitvoeringsmogelijkheden behandeld. Voor een muzikale presentatie zal worden zorggedragen.
In de kerk staat een in 1961 door Mense Ruiter gebouwd mechanisch orgel.
Wanneer er die middag ruimte overblijft wordt de gelegenheid geboden dit instrument te bespelen.
U wordt van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.
Het kerkgebouw’De Fontein’ is gelegen in het stadsdeel Paddepoel. Rond de kerk zijn over het algemeen voldoende parkeerplaatsen. Wanneer u met openbaar vervoer reist, is de kerk vanaf het Centraal Station met de stadsbuslijn 11 goed bereikbaar.

9 mei jaarlijkse orgeldag Noord-Nederland
Volgens een goede traditie organiseert de Stichting Hinsz-orgel Leens op zaterdag 9 mei de jaarlijkse orgeldag Noord- Nederland. Voor nadere bijzonderheden kunt u o.a. de Groninger Orgelagenda raadplegen die vanaf begin mei op veel plaatsen verkrijgbaar is. Ook in de organistenbladen en in de pers wordt hier doorgaans aandacht aan besteed.

16 mei orgelspeelmiddag te Noordwolde
Op zaterdag 16 mei was door ons afdelingsbestuur een speelmiddag vastgesteld in de kerk van de psychiatrische inrichting ‘Dennenoord’ te Zuidlaren. Helaas kon men het orgel die datum niet voor ons reserveren in verband met een orgelconcert. We zijn er inmiddels in geslaagd de speelmiddag op deze datum te organiseren in de Dorpskerk van Noordwolde, vlakbij de stad Groningen.
Het orgel dateert uit de zeventiende eeuw en is vermoedelijk gebouwd door de gebroeders Huisz. In latere eeuwen zijn er wijzigingen aangebracht door Arp Schnitger, Freijtag en Lohman. In 2006 is het instrument gerestaureerd door Mense Ruiter Orgelmakers te Zuidwolde. Via de website www.orgelsite.nl  kunt u nadere bijzonderheden over het instrument lezen. Ook staat de dispositie op deze site vermeld.
We beginnen die middag om 14.00 uur. U wordt uitgenodigd deze speelmiddag bij te wonen.
Wellicht wilt u iets voorbereiden wat geschikt is voor dit prachtige instrument. Zoals altijd zijn ook belangstellenden van harte welkom.

28 maart 13.00 uur werkplaats Mense Ruiter Orgelbouw te Zuidwolde
De eerste bijeenkomst is vastgesteld op zaterdag 28 maart a.s. om 13.00 uur in de werkplaats van Mense Ruiter Orgelbouw te Zuidwolde. Onder leiding van directeur Veldkamp gaan we ons bezighouden met het stemmen van tongwerken en het verhelpen van kleine storingen.
Diverse collega’s hebben laten weten dit een interessant onderwerp te vinden.
Voor organisten die niet of nauwelijks ervaring hebben met het stemmen, lijkt het ons een leerzame middag. Ook het leren verhelpen van storingen is voor velen van ons nuttig.
U wordt van harte uitgenodigd deze middag naar Zuidwolde te komen.
Leden van commissies die te maken hebben met een orgel in hun kerk en overige belangstellenden zijn ook van harte welkom.

13 februari Bestuursvergadering district Groningen en kring Groningen
De besturen van het voormalige k.n.o.v.- district Groningen en de g.o.v.- kring Groningen zijn op vrijdag, 13 februari j.l. in vergadering bijeen geweest.
Besloten werd deze besturen samen te voegen en als bestuur van de k.v.o.k.- afdeling Groningen verder te gaan.

Binnen het nieuwe bestuur werden de taken als volgt verdeeld.
W.J.Dalmaijer, Uithuizermeeden. 1e voorzitter.
F.Geusebroek, Harkstede. 2e voorzitter/penningmeester.
F.R.Hijszeler, Grootegast. 1e secretaris.
H.S.J.Zandt, Moormerland (Dld), 2e secretaris.
J.G.Postma, Pieterzijl. lid.
T.Wildeboer, Appingedam. Lid.

Jaarverslag 2008