De KVOK Afdeling Groningen zal op 30 april aanstaande haar jaarvergadering houden. Deze keer in de Gereformeerde kerk van Appingedam, Dijkstraat 73. Inloop met koffie/thee vanaf 13:30. Aanvang vergadering 14:00 uur. Na het huishoudelijke gedeelte zal Ties Wildeboer iets vertellen over het fraaie kerkgebouw uit 1927, wat ontworpen is door de bekende architect Egbert Reitsma en vertellen over het Pels-Verschuerenorgel in deze kerk. Dit orgel is gebouwd in 1949 door de firma B Pels & zn. (P)  en uitgebreid door de fa. Verschueren (V) in 1968. Niet alleen op het instrument zelf zal worden ingegaan, maar ook op de plaats van dit orgel in de huidige liturgische praktijk, en de literatuur die goed op dit instrument klinkt. Ties Wildeboer en Wietse Ouwejan zullen het instrument bespelen met werken uit de periode van het interbellum en vlak daarna, waarna leden die dit willen ook zelf het orgel kunnen bespelen. Neemt u vooral muziek mee van componisten uit de tijd van het interbellum en vlak daarna, zoals van Andriessen, de Klerk, Bijster, Zwart, maar ook de kleinere werken van Karg-Elert, Reger, R Vaughan Williams, Langlais en Dupré klinken uitstekend op dit orgel.

Dispositie:

Manuaal 1 (C-g3):                              Manuaal 2 (C-g3):                              Pedaal (C-f1):
Holquintadena 16 vt (P) Baarpijp 8 vt (P) Bourdon 32 vt (akoestisch) (P)
Prestant 8 vt (P) Salicionaal 8 vt (P) Subbas 16 vt (P)
Roerfluit 8 vt (P) Prestant 4 vt (P) Prestantbas 8 vt (P)
Octaaf 4 vt (P) Gedektfluit 4 vt (P) Gedekt 8vt (P)
Octaaf 2 vt (V) Nasard 2 2/3 vt (P, van man 1) Koraalbas 4 vt (P)
Fourniture 3 st  (met septiemkoor) (P) Gemshoorn 2 vt (V) Fagot 16 vt (V)
Mixtuur 4 a 5 st (V) Terts 1 3/5 disk vanaf c1 (op apart laadje) (P/V)
Trompet 8 vt (P/V fabricaat Giesecke) Scherp 4 st (P)
Dulciaan 8 vt (V fabricaat Giesecke)
Tremulant Tremulant

Speelhulpen:
-Koppel Man1+2
-Koppel Man 2+1
-Koppel Ped+1
-Koppel Ped+2
-Registercrescendo (pedaaltrede)

Toetstractuur Electrisch
Registertractuur Electrisch