Door alle coronamaatregelen is het zomerprogramma ietwat in de soep gelopen, maar in november hopen wij weer bijeen te kunnen komen. Wij hebben een riante ruimte tot onze beschikking met een even riant orgel en wel in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Voor de gemiddelde organist een onbereikbare plek door de continue evenementen in de kerk. Hierdoor moeten wij wel tussen de expositie van de World Press Photo door laveren en kunnen aldaar terecht op zaterdag 14 november van 17.00 uur tot circa 18:30 uur. Een ongebruikelijk tijdstip, maar het orgel is dit ongemak meer dan waard.

Wij worden die middag ontvangen door Henk Verhoef, zorgt u wel op tijd bij de ingang aan de damzijde te zijn, daarna gaat die weer op slot. De kerk vindt u op de Dam, even noordelijk van het koninklijk paleis. Parkeer (on)mogelijkheden worden bekend verondersteld. Het beste en goedkoopst reist u via het centraal station, het is dan nog 12 minuten lopen via het Damrak.

Het grote orgel is in 1655 gebouwd door Hans Wolf Schonat en in 1673 door van Hagerbeer uitgebreid. Muziek uit de bouwtijd van het orgel is er zeer geschikt, denk hierbij aan Scheidemann, Van Noordt, Tunder, Buxtehude of iets dergelijks. Houdt hierbij rekening met de klavieromvang die tot C3 loopt, het pedaal tot en met D1 en de Kirnberger stemming.

Hierbij bent u van harte uitgenodigd om dit bijzondere orgel van dichtbij te kunnen aanschouwen en mogelijk te bespelen.

Sybren Boukes