Wat in het vat zit verzuurt niet en na een mislukte poging nog een bijeenkomst in 2020 te houden is het gelukt dezelfde locatie in 2021 nogmaals te boeken.

Wij hebben een riante ruimte tot onze beschikking met een even riant orgel en wel in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Voor de gemiddelde organist een onbereikbare plek door de continue evenementen in de kerk. Door de coronabeperkingen is het nog mogelijk de kerk enige uren voor onszelf te hebben, maar dan wel tussen het moment van sluiten van de kerk en het ingaan van (betaalde) bewaking. Wij zijn vrijdag 12 november welkom van 17:00 tot maximaal 20:00 uur. Een ongebruikelijk tijdstip, maar het orgel is dit ongemak meer dan waard.

Wij worden aan het eind van die middag ontvangen door Henk Verhoef, organist van de kerk. Zorgt u wel op tijd bij de west ingang aan de Nieuwezijds Voorburgwal te zijn?, daarna gaat die weer op slot. Mocht u wat later komen en de deur is op slot, stel ik voor dat u Ton Schoen belt, zijn mobiel nummer vindt u in de laatste afdelingsgegevens in NotaBene. De kerk vindt u op de Dam, even noordelijk van het koninklijk paleis. Parkeer (on)mogelijkheden worden bekend verondersteld. Het beste en goedkoopst reist u via het centraal station, het is dan nog 12 minuten lopen via het Damrak.

Het grote orgel is in 1655 gebouwd door Hans Wolf Schonat en in 1673 door van Hagerbeer uitgebreid. Muziek uit de bouwtijd van het orgel is er zeer geschikt, denk hierbij aan Scheidemann, Van Noordt, Tunder, Buxtehude of iets dergelijks. Houdt hierbij rekening met de klavieromvang die tot C3 loopt, het pedaal tot en met D1 en de Kirnberger stemming.

Henk Verhoef zal een inleiding houden over het grote orgel en daarna een demonstratie van (enige) mogelijkheden geven die het instrument biedt. Hierna is er voor belangstellenden gelegenheid het orgel te bespelen, indachtig bovengenoemde componisten. Leden en belangstellenden zij van harte uitgenodigd.

Sybren Boukes