Op de eerste zondag van de herfst is vrij onverwacht overleden de organist Wim Tip uit Westzaan. Oud-secretaris en sinds maart 2024 oud-voorzitter van onze afdeling KVOK  Noord-Holland. Nog volop betrokken als organist van diverse Protestante Gemeentes kwam er zomaar een einde aan zijn breed geïnteresseerde  leven.

Wim Tip begon zijn muzikale opleiding bij Ans Tromp, organiste van de Westzijderkerk in Zaandam. Zij bracht hem aan het pedaalharmonium de grondslagen van de orgelmuziek bij. Een degelijke opleiding volgde Tip bij de Zaandamse musicus Cor Kroonenberg, organist van de Oostzijderkerk, hetgeen op 21-jarige leeftijd resulteerde in het Getuigschrift kerkelijk orgelspel. Van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici KVOK, was hij lange tijd afdelingssecretaris en later voorzitter.

In 1962 werd hij als organist aangesteld in de Hervormde kerk van Assendelft waarnaast hij tevens de Cantorij van de Grote kerk in Westzaan onder zijn hoede nam. Voor Dagblad De Zaanlander was hij muziekrecensent. Samen met Cor Kroonenberg die Dagblad De Typhoon van recensies voorzag bezocht hij talloze uitvoeringen van Zaanse koren, korpsen en orkesten.

Na Assendelft volgde van 1977 tot 1999 een aanstelling bij de SOW-Gemeente te Westzaan. Vanaf 1998 begeleidde Wim Tip  geregeld de diensten in de SOW-Gemeente te Krommenie. Van 2000 tot 2007 was hij als cantor-organist verbonden aan de Protestantse Gemeente van Assendelft. In de zomer van 2007 verzocht de Kogerkerk hem een deel van de diensten in deze kerk te begeleiden. De twee Flentrop-orgels in de Kogerkerk, qua karakter nogal van elkaar verschillend, vormden daarbij een bron van inspiratie. Het was in deze kerk waar hij op de bewuste zondag zijn laatste dienst speelde, bleek later.

Naast het orgel, een “prachtig huis orgel” van fa. Gerrit Klop siert zijn huis in Westzaan, begon Wim met het bespelen van de harp en volgde een opleiding bij harpdocente Kirsten van den Hogen.

Hiermee was de creatieve kunstzinnigheid van Wim Tip nog niet teneinde want naast de uitstekende muzikale uitingen werd ook de verfkwast met verve gehanteerd wat voortkwam uit de opleiding beeldende kunst gevolgd bij Gerrit Schoone in Zaandam. De historische omgeving van zijn huis en woonplaats Westzaan als ook diverse huisdieren en stillevens werden heel fijnzinnig aan het doek toevertrouwd.(In de Zaanstreek was hij jaren politicus voor de CHU en later het CDA tot aan de Staten van N-H aan toe)

Bij het musiceren en het beoefenen van de schilderkunst stond kwaliteit bovenaan, als het niet goed genoeg was werd het niet ten gehore gebracht of getoond. Het kenmerkt Wim dat bij diverse onderwerpen, zakelijk of in klein gezelschap of privé, altijd eerst goed werd geluisterd, vervolgens diepgaand werd nagedacht en uiteindelijk een mening werd gevormd waarvan dan ook niet gemakkelijk meer werd afgeweken. Deze manier van doen heeft Wim ook gestaafd door in later jaren een studie filosofie aan de UvA af te ronden met als onderwerp de filosofie van Bruno Latour.

Deze laatste gaf aan dat alles met elkaar samenhangt en dat wat je doet en bent, daar een onderdeel van is. Het is vanuit dit gedachtengoed dat Wim Tip heeft geleefd, gewerkt, gemusiceerd en op een kunstzinnige wijze heeft bijgedragen aan zijn familie en lokale samenleving. Wij verliezen in hem een begenadigd muzikant.

Op maandag 30 september is in een mooie kerkdienst met prachtige muziek en geëigende bijbelteksten afscheid genomen van Wim Tip.

Ton Schoen

.