Zaterdagmiddag 22 januari 2022 houden we onze eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar in het Westland. Om 14.00 uur worden we verwacht in de Regenboogkerk te Honselersdijk, het dorp dat bekend staat door de vestiging van bloemenveiling Flora Holland.

Een aantal jaren na de fusie van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente in Honselersdijk is besloten één van beide kerkgebouwen af te stoten en het andere grondig te renoveren en de naam Regenboogkerk te geven. Het interieur is geheel vernieuwd en opnieuw ingericht. Het orgel is vervangen door een bestaand instrument uit Neunkirchen (D), gebouwd in 1981 door Rudolph Oehms, en overgeplaatst door Ide Boogaard onder advies van Cees van der Poel. De metamorfose is een mooi voorbeeld hoe een dergelijk project aangepakt moet worden, zeker in het belang van kerkmuziek. Het orgel is midden in het liturgisch centrum gesitueerd, met voldoende ruimte voor vocalisten en instrumentalisten, onder akoestisch gunstige omstandigheden.

Alexander Prins, cantor-organist van de kerk, is onze gastheer. Hij is een kerkmusicus die de mogelijkheden die deze ruimte biedt optimaal weet te benutten. Alexander was betrokken bij de renovatieplannen en de zoektocht naar een geschikt orgel. Hij componeert cantates, waarvan die over het lied “Door goede machten trouw en stil omgeven” door de NCRV is uitgezonden. En hij schrijft passende muziek voor de bezetting aan instrumenten en zangstemmen die hij voor een bepaalde kerkdienst ter beschikking heeft. Op dit moment is hij bezig met het componeren van een “Orgelbüchlein” bij de 150 psalmen. Alexander gaat ons vertellen hoe de planvorming rond kerk en orgel tot een succes heeft geleid. En hij zal een inkijk geven in zijn kerkmuzikale activiteiten en uiteraard het fraaie 20 stemmen tellend orgel in al haar facetten laten horen.

Voorafgaand aan het programma door Alexander Prins houden we de in januari gebruikelijke jaarvergadering. De stukken daarvoor worden aan de leden van afdeling Zuid-Holland gemaild.

De kerk staat op de hoek van de Endeldijk en het Poeldijksepad. De ingang die we moeten nemen is die van het aangrenzend zalencentrum “Hemelsblauw”, adres Poeldijksepad 1a Honselersdijk, waar ook parkeerruimte is.