Halverwege 2022 vond Riek Kersbergen het beter haar appartement te verlaten en te gaan wonen in een appartement te Sliedrecht waar zij 24 uur per dag, indien nodig, medische zorg zou kunnen krijgen.
Nadat Riek Kersbergen in juni 2017 afscheid nam als organiste van de Open Hof te Hendrik Ido Ambacht na meer dan 60 jaar organiste in verschillende kerken te zijn geweest, openbaarde zich bij haar een zeer ernstige ziekte waarmee ze met een experimentele behandeling nog een jaar zou kunnen leven, zo werd haar door de arts verteld.
Het zijn er ruim vijf jaar geworden. Al een enorm wonder!
Door alle behandelingen heen heeft zij samen met haar partner, Kees van Leeuwen, en met allen die haar lief en dierbaar waren,  volop mogen genieten van deze mooie en kostbare jaren.
Riek groeide op in Brielle, waar zij al op zeer jonge leeftijd (12 jaar) het orgel in een van kerken heeft bespeeld. Riek was al op jonge leeftijd zeer gedreven het prachtige instrument dat zij onder haar handen voelde, optimaal tot zijn recht te doen komen. Zij heeft alle jaren heel veel studie-uren gekend en zich verzekerd van zeer goede vakorganisten om zich verder te scholen en te bekwamen.
Riek heeft o.a. gestudeerd bij Jet Dubbeldam, Bas de Vroome en Cor Ardesch.
Vol overgave en toewijding bereidde zij de wekelijkse diensten voor. Tot in de perfectie. Elk detail werd doordacht. En genoot daarom van de diensten die zij speelde. Zij schilderde tijdens de vieringen met de klankkleuren van het orgel om zo het hemelhoog gezang namens de Heer voor ons te tekenen, dit lieve leven lang.
Riek Kersbergen is vele jaren actief geweest in het afdelingsbestuur van de voormalige GOV (kringcorrespondente) en later in het bestuur van de provinciale afdeling van de KVOK. Mede door het consciëntieuze werk van Riek kennen wij nu een bloeiende afdeling!
Riek is op heel veel terreinen met enthousiasme en toewijding ingezet: uiteraard in haar gezin, op de scholen waar zij les heeft gegeven, in het volgen van schilderlessen, de organistenvereniging, de kerk. En alles met volle overgave.
Vergaderingen van de afdeling KVOK zijn nog wel eens uitgelopen wanneer Riek en andere bestuursleden vertelden over hun gemaakte schilderijen. Want schilderen kon Riek ook als de beste.
Tijdens de dankdienst voor haar leven in de Open Hof te Hendrik Ido Ambacht stond één van haar schilderijen centraal: het Licht dat gecreëerd werd.
De hele dienst heeft Riek Kersbergen zelf voorbereid. Jolanda Zwoferink, ook een van haar docenten, bespeelde het orgel en Henco de Berg improviseerde over het thema “Lumière”.
Na de dankdienst, tijdens het uitdragen, speelde Jolanda Zwofering “Vor deinen Thron tret ich hiermit” BWV 668.
Met verdriet, maar tegelijkertijd vol dankbaarheid mogen wij terugzien op het leven van Riek Kersbergen-van Berchum:

“alles zal zwichten en verwaaien
wat op de aarde niet is geijkt.
Taal zal alleen verwoesting zaaien
en van ons doen geen daad beklijft.
Veelstemmig licht, om aan te horen,
zolang ons hart nog slagen geeft.
Liefste der mensen, eerstgeboren,
Licht, laatste woord van Hem die leeft”.

Foto: Kees Bax