Op 11 november komen we samen in de Dorpskerk te Hendrik-Ido-Ambacht waar Jolanda Zwoferink zal een inleiding verzorgen n.a.v. haar dissertatie over het ‘Bach-orgel in relatie tot de orgelwerken van Johann Sebastian Bach’. Zij zal haar bijdrage toespitsen op de keuze van registraties, uitkomend in het thema voor deze middag:

“Hoe zou het Duyschot-orgel van de Dorpskerk te Hendrik-Ido-Ambacht geklonken hebben als Bach het had bespeeld en hoe zou hij met dit instrument zijn omgegaan om zijn werken tot klinken te brengen?”

Zij zal dit thema met ons bespreken en verklanken aan de hand van werken van J.S. Bach.

Wij nodigen u uit haar selectie voor deze middag alvast te bekijken en te bedenken welke registraties Bach hier in Hendrik-Ido-Ambacht had kunnen kiezen.

Het gaat om de volgende werken: Canzona in d (BWV 588), Pastorale (BWV 590), “O Lamm Gottes, unschuldig” (BWV 656), en Partita “O Gott, du frommer Gott” (BWV 767).

Voor een dispositie van het fraaie Duyschot-orgel zie https://www.orgelsite.nl/hendrik-ido-ambacht-dorpskerk-sint-nicolaaskerk/ , zodat u zich alvast een klankvoorstelling kunt maken: