Op 30 januari j.l. overleed geheel onverwachts tijdens een fietstocht in de buurt van zijn woonplaats Leiden, Tjebco Tiersma, organist van de Dorpskerk en Scheppingskerk van de Protestantse Gemeente te Leiderdorp. Tjebco kreeg in zijn jeugd orgel- en pianoles van S. Tiemersma te Leeuwarden. Tjebco studeerde in Leiden klassieke talen. Sinds februari 1977 was hij organist van de toenmalige Bevrijdingskerk in Leiden. Na zijn verhuizing naar Rotterdam, omdat hij docent klassieke talen aan het Marnix Gymnasium was geworden, werd hij in 1985 ook organist in de Gereformeerde Kerk van Kralingen (Pro Rege). In 2003 – inmiddels weer woonachtig in Leiden – stapte Tjebco als organist over naar de Dorpskerk (Mitterreither) en de Scheppingskerk (Van Vulpen) in Leiderdorp waarmee zijn wens in vervulling ging om op fietsafstand van zijn woonplaats te kunnen spelen op beide orgels en organist te zijn van een historisch orgel in een mooie Dorpskerk. Ook werd hij de vaste begeleider van de cantorij van de Scheppingskerk. Tjebco was een bevlogen en gedreven organist met een breed orgelrepertoire, dienstbaar aan de liturgie en kerkmuziek. De zaterdagavond bracht hij vaak door achter het orgel in de Scheppingskerk of de Dorpskerk om de kerkdienst voor te bereiden of orgelliteratuurspel in te studeren, dikwijls met Christina, zijn vrouw, die dan in een andere ruimte van de kerk haar koorzang kon instuderen.
Na zijn vervroegde pensionering werd Tjebco steeds meer de spil van het organistenteam en trad hij ook toe tot de taakgroep Eredienst. Daarin was hij de stem van de organisten en had hij een uitgesproken mening over de liturgie en het reilen en zeilen van onze kerk.
Naast organist was hij ook een meelevend gemeentelid met veel interesse in de ander.
Met zijn orgelmaatje nam hij vanaf de negentiger jaren vele jaren deel aan de Friese Orgeldag. Veel Friese orgels zijn op die dagen bespeeld. Hij genoot van de orgels en ook van de mogelijkheid om zijn Fries weer op te halen. Waar mogelijk greep hij de gelegenheid aan om in Nederland grote orgels te bespelen. Ook nam hij regelmatig deel aan buitenlandse orgelreizen, waar hij, waar mogelijk, ook de orgels bespeelde. Zo speelde hij in mei vorig jaar nog op het Cavaillé-Coll orgel in St. Denis (Parijs) en in oktober op het orgel van Downside Abbey (Engeland).
Als KVOK-lid kon je hem de laatste jaren ook op de afdelingsbijeenkomsten van Zuid-Holland aantreffen waar hij vorig jaar op 23 september in Alphen aan den Rijn op het Steinmeyerorgel uit opus 67 van Max Reger “Herr, wie du willst, so schick’s mit mir” en “Jauchz, Erd’, und Himmel, juble!” uitvoerde.
Voor 2024 voorzag Tjebco dat er ‘gaten’ zouden vallen in het organistenrooster in Leiderdorp en ging hij binnen de afdeling Zuid-Holland van de KVOK op zoek naar organisten om de lege plekken op te vullen. Dat lukte hem!
Zelf laat hij nu een grote leegte achter in de Protestantse Gemeente Leiderdorp en in zijn gezin.
We wensen Christina en zijn kinderen heel veel sterkte toe voor de komende tijd.
Tjebco werd 65 jaar. We gaan hem erg missen.

Foto: Frits Onvlee

Hans Karstens & Bert Crama